"Rafinamentul subtil" al lui Vlad Filat contrastă izbitor cu "simplitatea și practicismul" lui Mihai Ghimpu

sâmbătă, 3 iulie 2010

Foto: blogspot.com

Receptia organizata de simpatica si prietenoasa Ambasada americana, pentru celebrarea Zilei Nationale a SUA alaturi de prietenii din Moldova, a reliefat accindetal specificul personajelor politice centrale din Moldova.


Prestatia premierului si presedintelui interimar al Moldvei mi-a ajutat sa inteleg mai bine aspectele ce tin de imaginea si linia comportamentala a liderilor politici, in care se oglindesc si textura electoratului nostru. Bineinteles, anumite lucruri au fost descoperite multumita gazdei receptiei, care a creat un climat degajat propice descatusarii liderilor politici.

Din start m-a surprins stilul si dispozitia launtrica a celor doi politicieni. Rafinamentul subtil desprins din conduita lui  Vlad Filat contrasta izbitor cu simplitatea si practicismul tradat cu usurinta de spicherul legislativului, Mihai Ghimpu. Vestimentatia celor doi a fost nu doar o expresie a gustului individual, dar si un semnal codificat ce cuprinde parametrii si coordonatele politicilor purtate de fiecare dintre acestia. Blujii si sacoul, diluate de camasa alba imbracata de premier, erau intocmai cu tonul festivitatii si corespundea exteriorului ales de ambasadorul american, si care era demn de popularele pelicule “western”. In plina disonanta cu armonia vestimentara descrisa a fost imbracamintea putin sifonata a spicherului parlamentului.

Stralucind la capitolul cod vestimentar, premierul retinut de fire s-a contopit mai greu in atmosfera de ”western” creata cu grija de gazda, la care s-a convertit marea parte a invitatilor, impreuna cu emancipatul presedinte interimar. La socializarea si descatusarea lui Filat a contribuit ambasadorul in propria persoana. Momentul culminant a fost esarfa legata la gatul premierului de catre excelenta sa, Asif Chaudry. Decomplexarea definitiva a esuat insa dupa ce oficialul moldovean a refuzat sa puna pe cap palaria de ”cowboy”. Retinerea lui Filat a fost compensata substantial de catre indraznetul presedinte interimar, care nu s-a sfiit sa imbrace fara a fi mult rugat accesoriile inspirate din ”filmele western”.

Placerea de a imbraca costumatia respectiva a scos la iveala curajul liderului liberal in tot ceea ce face. A fi in centrul atentiei este o placere mai mare pentru Ghimpu, acceptand si anumite derogari de la normalitate. Jucaus si amuzant, Ghimpu se integreaza mai usor in multime, chiar daca o face pe alocuri stangaci si neconvigator. Pline de sens si elevate, glumele facute lui Filat ii fundamenteaza imaginea eleganta, dar patrunsa de orgoliu.

Chiar daca infatisarea premierului era mai apropiata contextului ”western”, dansul a ramas distant de la ceea ce avea loc. Alegerea “microfonului cu luminite verzi” (culoarea preferata a PLDM) pentru rostirea cuvantarii sale, dar si refuzul de a pune palaria de “cowboy” pe cap, arata cat de mult tine Vlad Filat la imaginea deja creata. Foarte apropiat de temperamentul real al premierului, coduita lui cumpatata si calculata exprimata la receptia americana caracterizeaza profilul alegatorilor tintiti de liberal-democrati (segmentul mai rational de dreapta). Inconstient, dar consecvent, liberalul Ghimpu atrage de partea sa publicul mai sentimental, simplu si modest, de pe aceeasi dreapta a spectrului politic.

Continuare pe blogul lui Denis Cenușă

sursa: Unimedia

0 Comments: