Doi inspectori ai Serviciului stare civilă sunt cercetaţi penal pentru perfectarea ilegală a 17 certificate de stare civilă

joi, 1 iulie 2010

Doi inspectori ai Serviciului stare civilă sunt cercetaţi penal pentru perfectarea ilegală a 17 certificate de stare civilă
Foto: ziuaconstanta.ro

Un angajat al Serviciului stare civilă de pe lângă Ministerul Justiţiei a fost reţinut ieri, 30 iunie 2010, de Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei (CCCEC), fiind bănuit de trafic de influenţă. Acesta ar fi cerut 10 500 de lei de la un cetăţean pentru asigurarea perfectării a 17 certificate de stare civilă prin nerespectarea procedurilor legale de obţinere a acestora.


Potrivit denunţătorului, funcţionarul ar fi extorcat de la el 5500 de lei pentru 7 certificate pe numele acestuia şi a rudelor lui, promiţându-i că are influenţă asupra mai multor angajaţi ai Serviciului şi că-i poate determina să le perfecteze în regim de urgenţă, fără ca solicitantul să depună cerere de eliberare a documentelor şi fără a achita taxele de stat pentru acestea. Banii au fost transmişi de către declarant sub controlul ofiţerilor CCCEC.

Într-o altă situaţie, inspectorul a fost solicitat să organizeze eliberarea a încă 10 certificate de stare civilă pe numele unei persoane aflate peste hotarele ţării. Pentru acest serviciu, responsabilul a mai cerut încă 5000 lei, bani pe care, potrivit lui,  urma să-i dea celui care perfecta actele.

În momentul flagrantului, care a avut loc la intrarea în Grădina publică din centrul Chişinăului,  în geanta funcţionarului a fost găsită ultima tranşă în sumă de 5000 de lei – bancnote marcate „mită CCCEC”. Acesta a fost reţinut şi se deţine în Izolatorul Centrului, fiind cercetat penal pentru „Trafic de influenţă”.

În cadrul măsurilor operative de investigaţie, Centrul a stabilit complicele reţinutului, un inspector al Serviciului stare civilă care a recunoscut că a perfectat toate actele contra plata pe care i-a oferit-o colegul. Ultimul este cercetat în stare de libertate.

Cauza penală este instrumentată de către Direcţia generală urmărire penală care urmează să stabilească tot cercul de persoane implicate în acest caz cu atragerea lor la răspundere, informează Serviciul de Presă al CCCEC.

sursa: Unimedia

0 Comments: