A fost confirmată prima exoplanetă fotografiată direct (vezi FOTO)

joi, 1 iulie 2010

A fost confirmată prima exoplanetă fotografiată direct (vezi FOTO)
Foto: Gemini Observatory

Descoperirea iniţială a fost făcută în 2008, dar abia acum s-a putut confirma că este vorba de o planetă. La doi ani după ce a fost anunţată o posibilă primă fotografie directă, în lumina din spectrul vizibil, a unei exoplanete care orbitează în jurul unei stele foarte asemănătoare cu a noastră, o echipă de astronomi a reuşit în sfârşit să confirme faptul că este prima imagine de acest fel realizată şi chiar să ofere detalii despre planeta în cauză.


Prezentată pentru prima oară în 2008, o fotografie realizată cu ajutorul telescopului Gemini North din Hawaii înfăţişează un sistem solar numit 1RXS 1609. La momentul respectiv nu existau suficiente date pentru a determina dacă punctul luminos de lângă stea era o planetă sau doar un alt obiect, intrat în imagine din cauza unei alinieri nefericite.

Folosind ebservaţiile şi fotografiile de pe Gemini, echipa care studiază 1RXS 1609 a confirmat faptul că în poza originală se vede de fapt o planetă care orbitează în jurul stelei.

Noile date au ajutat astronomii să estimeze masa şi distanţa orbitală a planetei fotografiate. Potrivit nationalgeographic.com, aceştia au concluzionat că este de opt ori mai mare decât Jupiter, fiind una dintre cele mai mici corpuri extrasolare identificate până acum.

Planeta orbitează la o distanţă de 50 de miliarde de kilometri faţă de steaua sa. Prin comparaţie, planeta pitică Pluto orbitează la distanţă medie de 5,8 miliarde de kilometri depărtare de Soare.

Descoperirea sugerează că planeta din sistemul solar 1RXS 1609 este cea mai mică planetă cunoscută care se află la o asemenea distanţă de steaua-mamă.

sursa: Unimedia

0 Comments: