Bulgaria are planuri investiţionale pentru Moldova

miercuri, 30 iunie 2010

Bulgaria are planuri investiţionale pentru Moldova
Foto: deltadunarii.ro

Aspectele colaborării dintre Republica Moldova şi Bulgaria, iniţierea unor proiecte investiţionale în raionul Taraclia şi în alte regiuni ale Moldovei, diversificarea relaţiilor economice bilaterale, au fost unele dintre subiectele de discuţii în cadrul întrevederii de astăzi, 30 iunie 2010, a Preşedintelui interimar al Republicii Moldova Mihai Ghimpu cu ministrul Finanţelor al Republicii Bulgaria Simeon Deankov, aflat într-o vizită de lucru la Chişinău.


În opinia lui Mihai Ghimpu, relaţiile bilaterale dintre Republica Moldova şi Bulgaria se dezvoltă într-o dinamică pozitivă pe toate dimensiunile, fapt confirmat şi de creşterea, în primele patru luni ale anului curent, comparativ cu perioada similară a anului 2009, cu circa 3% a volumului comerţului exterior dintre cele două ţări. În opinia interlocutorilor, un nou imbold în dezvoltarea relaţiilor economico-comerciale şi tehnico-ştiinţifice urmează să-l dea şedinţa comisiei mixte interguvernamentale, care urmează să fie organizată în timpul apropiat.

În acest context, Mihai Ghimpu şi Simeon Deancov au discutat despre posibilitatea elaborării unor proiecte investiţionale în mai multe regiuni ale Moldovei, printre care şi raionul Taraclia, care este populat majortitar de bulgari. Ministrul Finanţelor de la Sofia a menţionat că în prezent se examinează posibilitatea alocării unor investiţii pentru realizarea proiectelor de infrastructură în acest raion.

Referindu-se la colaborarea în domeniul educaţiei, Mihai Ghimpu a adus mulţumiri autorităţilor de la Sofia pentru susţinerea cetăţenilor de etnie bulgară din Republica Moldova prin oferirea burselor de studii în instituţiile de învăţămînt superior din Bulgaria, pentru anul de studii 2010-2011 numărul acestora constituind 104 burse. "Aceste investiţii sunt unele din cele mai preţioase şi eficiente, deoarece permit tinerilor să obţină cunoştinţe profunde în diferite domenii, care ulterior, la revenirea lor în Republica Moldova, vor fi aplicate în folosul cetăţenilor statului nostru", a accentuat Mihai Ghimpu.

Preşedintele interimar a mulţumit Bulgariei pentru sprijinul acordat Republicii Moldova în contextul concluziilor Consiliului de Asociere din 15 iunie 2010, privind iniţierea negocierilor la crearea zonei de comerţ liber aprofundat şi cuprinzător şi lansarea dialogului privind liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii moldoveni. În acest context, a fost apreciată şi recenta decizie a Bulgariei de a simplifica regimul de vize, începînd cu 15 iunie curent.

sursa: Unimedia

0 Comments: