Uruguay, în semifinale după 40 de ani! Ghana, eliminată la penalty-uri

sâmbătă, 3 iulie 2010

Uruguay, în semifinale după 40 de ani! Ghana, eliminată la penalty-uri
Foto: RTV

Al doilea sfert de finală de la CM din Africa de Sud a adus o partidă de un dramatism rar întâlnit, în care calificarea a fost decisă de atacanţii celor două echipe. Urguayenii Forlan, Luis Suarez şi Abreu, şi ghanezul Gyan, au fost oamenii în jurul cărora s-a învârtit soarta partidei de pe Soccer City.


Una care a pornit cu echipa sud-americană ca favorită, din perspectiva celor 11 participări la CM, spre deosebire de Ghana, abia la a doua participare la turneul final. În plus, Uruguay-ul are şi două trofee în palmares, deşi vin dintr-o perioadă în care fotbalul nu se juca cu Jabulani.

Balon al cărui efect ciudat a avut o mică contribuţie şi la cele două goluri din timpul regulamentar. În minutul 45+2, pe când cele două echipe se pregăteau să intre la cabine, Muntari, la primul meci ca titular, prinde o torpilă de la 35 de metri şi-l bate pe Muslera.

Uruguay-ul îşi revine repede din şoc, şi la 10 minute de la reluare, egalează situaţia pe tabelă prin golgheterul Forlan, cu un şut direct dintr-o lovitură liberă, din apropierea colţului careului mare, pe partea stângă. Gol cu care vârful lui Atletico a ajuns pe poziţia secundă în topul all-time al marcatorilor din naţionala Uruguay-ului.

1-1, scor care avea să rămână înregistrat pe tabelă până la finalul timpului regulamentar.

Momentul cheie al meciului s-a produs însă în finalul celei de-a două reprize de prelungiri, (min. 120+2), practic la ultima fază de joc. Ghanezii au trimis mingea de două ori spre poartă, după o fază fixă, însă vârful uruguayan Luis Suarez, aflat pe linia porţii, a respins de fiecare dată. A doua oară chiar cu mâna, iar centralul i-a arătat direct cartonaşul roşu şi a indicat punctul cu var!

Doar că eroul Ghanei de până atunci, Gyan, i-a îngropat pe africani.  În primele două meciuri din grupe, vârful lui Rennes a transformat două penalty-uri, cu Serbia şi Australia, a marcat şi golul decisiv, din prleungiri, în optimi, cu SUA, dar acum a ratat, fără nicio îndoială, cel mai important penalty al carierei sale. Atacantul ghanez a tras cu sete în bara transversală şi s-a ajuns astfel la loviturile de departajare.

Unde africanii nu şi-au mai putut controla nervii, după şansa imensă care le-a scăpat printre degete, şi au ratat de două ori, prin Mensah şi Adiyiah. Şi de la uruguayeni M. Pereira a tras înspre peluză, dar soarta calificării a rămas în gheata lui Abreu.

Atacantul lui Botafogo a arătat de ce-şi merită porecla "El Loco" (Nebunul) şi a executat cu o scăriţă ultimul penalty.

4-2 pentru Uruguay după executarea loviturilor de departajare, iar sud-americanii se califică în semifinale pentru prima dată după 40 de ani.

În penultimul act al competiţiei, Uruguay va întâlni, marţi, 6 iulie, reprezentativa Olandei.

sursa: Unimedia

0 Comments: