Premiul Nobel 2011 pentru chimie, decernat pentru descoperirea cvasicristalelor

miercuri, 5 octombrie 2011

Premiul Nobel 2011 pentru chimie, decernat pentru descoperirea cvasicristalelor
Foto: adevarul.ro

Premiul Nobel 2011 pentru chimie i-a fost acordat profesorului Daniel Shechtman, de la Technion, Israel Institute of Technology, pentru  descoperirea cvasicristalelor.


Comitetul Nobel descrie cvasicristalele drept "un remarcabil mozaic de atomi". " În cvasicristale, descoperim fascinantele mozaicuri ale lumii arabe reproduse la nivelul atomilor: modele regulate, care nu se repetă niciodată. Configuraţia descoperită în cvasicristale a fost considerată imposibilă, iar Daniel Shechtman a trebuit să lupte împotriva ştiinţei", spune Comitetul.


În dimineaţa zilei de 8 aprilie 1982, o imagine care era împotriva legilor naturii a apărut în microscopul electronic al lui Daniel Shechtman. Până atunci, se credea că atomii erau construţi în cristale în modele simetrice, repetate periodic. Pentru cercetători, această repetiţie era necesară pentru a obţine un cristal.

Imaginea lui Daniel Shechtman, însă, a arătat că atomii din cristalul său erau construiţi într-un model care nu putea fi repetat. Astfel de model era consideral imposibil. Descoperirea sa a fost extrem de controversată, iar profesorul a fost rugat să părăsească grupul său de cercetare. În cele din urmă, i-a forţat pe oamenii de ştiinţă să accepte descoperirea sa.

Mozaicurile aperiodice, precum cele din mozaicurile islamice din Palatul Alhambra din Spania, i-au ajutat pe cercetători să înţeleagă cum arată cvasicristalele la nivel atomic. În aceste mozaicuri, precum în cvasicristale, modelele sunt regulate, urmează regulile matematicii, însă nu se repetă niciodată.

Când cercetătorii descriu cvasicristalele lui Daniel Shechtman, folosesc un concept din matematică şi din artă: numărul de aur. În cvasicristale, distanţa dintre atomi este legată de numărul de aur.

0 Comments: