Şedinţa Platformei Parteneriatului Estic, la Chişinău

joi, 6 octombrie 2011

Şedinţa Platformei Parteneriatului Estic, la Chişinău
Foto: infoprut.ro

La Chişinău a avut loc şedinţa Platformei 3 a Parteneriatului Estic, această reuniune având loc pentru prima dată în afara sediului Comisiei Europene. Vice-directorul Directoratului energie a Comisiei Europene, Fabrizio Barbaso, a declarat în cadrul discursului său că UE este dispusă să ofere co-finanțare pentru proiectele de interes comun pentru țările Parteneriatului Estic pentru integrarea acestora în piața europeană.


Ministrul Economiei al RM, Valeriu Lazăr, a subliniat că organizarea celei de-a şasea reuniuni a Parteneriatului Estic, Platforma 3 va facilita implementarea reformelor în sectorul energetic din Republica Moldova şi va oferi posibilităţi noi ţării noastre pentru a se manifesta pe plan internaţional, inclusiv sub aspectul asigurării securităţii energetice, comunică Serviciul de Presă al Ministerului Economiei.

Lazăr s-a referit la proiectele investiţionale de interconectare cu UE (prin România), inclusiv gazoductul Ungheni-Iaşi, pentru care UE este dispusă să ofere co-finanţare în formă de grant în valoare de 7 mln euro.  De asemenea, un proiect de perspectivă constituie construcţia liniei electrice aeriene Bălţi-Suceava, pentru care Ministerul Economiei duce tratative cu instituțiile financiare internaţionale pentru susţinerea proiectului. 

Un alt element al discuţiilor din cadrul reuniunii a fost schimbul de opinii vizavi de programul de lucru pentru 2012-2013. Astfel, şedinţa a inclus şi o retrospectivă a iniţiativelor Comisiei Europene în domeniul energiei, în special, comunicarea privind securitatea furnizărilor de energie şi cooperarea internaţională. Potrivit sursei citate, această reuniune a avut drept scop aprofundarea cooperării Uniunii Europene cu statele din regiunea estică Republica Moldova, Ucraina, Belarus, Georgia, Azerbaidjan şi Armenia.

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: