Sarkozy: Franța sprijină integritatea teritorială a Georgiei

sâmbătă, 8 octombrie 2011

Sarkozy: Franța sprijină integritatea teritorială a Georgiei
Foto: http://pik.tv

Preşedintele Franței, Nicolas Sarkozy, sprijină suveranitatea şi integritatea Georgiei, dar pledează pentru reluarea unui dialog politic pentru realuarea relaţiilor ruso-georgiene. Declarațiile au fost făcute vineri în Piaţa Libertăţii din Tbilisi, relatează presa georgiană. 


"Am reușit să oprim rapid războiul din 2008, însă acest fapt nu înseamnă că am fost în măsură să aducem pace pe acest pământ. Vi s-a luat o parte din teritoriu. În pofida oricărei logici strategice şi ignorării obligaţiilor, forțele armate rusești nu numai că au rămas la linia de demarcaţie, dar au și crescut cantitativ, ignorând acordul", a declarat Sarkozy.

Oficialul francez a promis că va continua să monitorizeze îndeplinirea acordului din 12 august 2008 privind încetarea focului, deoarece aceasta presupune "asumarea responsabilității de toate părțile". Potrivit lui Sarkozy, Franța, ca nici o altă țară știe ce înseamnă dezmembrarea ţării şi, "în pofida acestui fapt, datorită marilor politicieni precum Charles de Gaulle şi Konrad Adenauer, pe ruinele conflictului, a fost capabilă să încheie pacea cu Germania". "Rusia și Franţa sunt prieteni şi parteneri strategici. Noi considerăm că Georgia şi Rusia trebuie, de asemenea, să devină parteneri şi prieteni", a mai spus președintele Franței.

În cadrul aceleiași vizite, Sarkozy l-a decorat pe Saakașvili cu Ordinul "Legiunea de onoare", cea mai înaltă distincție civilă și militară franceză. "Niciodată nu mi-am imaginat că aș putea obține una dintre cele mai mari distincții ale Franței", a spus președintele Georgiei.

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: