Memorandum: Ciprul va ajuta Moldova pe toate căile în procesul de integrare europeană

joi, 6 octombrie 2011

Memorandum: Ciprul va ajuta Moldova pe toate căile în procesul de integrare europeană
Foto: mfa.gov.md

Republica Moldova și Republica Cipru au semnat Memorandumul de Înţelegere cu privire la cooperarea în domeniul integrării europene. Documentul prevede acordarea de sprijin multilateral din partea Ciprului pentru eforturile Moldovei de integrare europeană. 


Acordul a fost semnat de către ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Iurie Leancă, și omologul cipriot, Erato Kozakou-Marcoullis, în cadrul vizitei vicepremierului în Cipru, în perioada 3-5 octombrie.

În contextul preşedinţiei Ciprului la Consiliul UE, în a doua jumătate a anului 2012, ministrul Leancă a solicitat sprijin continuu din partea autorităţilor cipriote pentru parcursul european al ţării noastre. Iurie Leancă şi Erato Kozakou-Marcoullis au mai convenit asupra organizării consultărilor politice interministeriale. 

În cadrul vizitei, şeful diplomaţiei moldoveneneşti a avut o întrevedere şi cu preşedintele Ciprului, Demetris Christofias, care a menţionat că această vizită trebuie să devină o piatră unghiulară în ascensiunea raporturilor moldo-cipriote. În vederea impulsionării dialogului bilateral, părţile au subliniat necesitatea efectuării vizitelor reciproce la nivel înalt, precum şi promovării schimburilor comerciale. Un subiect important al discuţiilor a fost integrarea europeană a Republicii Moldova, liderul cipriot manifestând sprijin pentru eforturile autorităţilor moldovene în acest sens. La fel, părţile s-au informat reciproc despre procesul de soluţionare a problemei transnistrene şi, respectiv, despre reunificarea Ciprului. 

De asemenea, viceprim-ministrul moldovean a avut o întrevedere cu preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Yiannakis Omirou. Interlocutorii au subliniat necesitatea impulsionării relaţiilor interparlamentare, iar ministrul Leancă a exprimat interesul R.Moldova de a prelua experienţa Ciprului în domeniul armonizării legislative la aquis-ul UE. 

Perspective de cooperare moldo-cipriotă au fost identificate în timpul întrevederilor ministrului Iurie Leancă cu ministrul Comerţului, Industriei şi Turismului, Praxoula Antoniadou Kyriacou, şi cu ministrul Finanţelor, Kikis Kazamias. În acest sens, a fost încurajată promovarea investiţiilor cipriote în Moldova, inclusiv prin organizarea unui For al oamenilor de afaceri. La fel, ministrul moldovean de Externe a solicitat sprijinul Ciprului în perspectiva negocierilor zonei de liber schimb cu UE. 

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: