Forfotă mare: Patriarhul Kirill vine mâine în Moldova însoțit de 60 de persoane

vineri, 7 octombrie 2011

Forfotă mare: Patriarhul Kirill vine mâine în Moldova însoțit de 60 de persoane
Foto: basilica.ro

Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii Kirill sosește mâine 8 octombrie, în Republica Moldova. Acesta va fi însoțit de o delegație de 60 de persoane din care fac parte doi mitropoliți, dar și de medicul și bucătarul lui personal.

Patriarhul Kirill va sosi cu avionul companiei ruse „Trans Air”, arendat de Patriarhia Moscovei. Acesta va fi păzit de Serviciul Federal de Pază din Rusia, reprezentanții cărora deja s-au deplasat la Chișinău. Adițional, vor fi antrenate în exercițiu și serviciile de pază din Moldova. Kirill va fi cazat la Reședința de Stat și va sta în țară până la data de 10 octombrie.


În această perioadă, SS Kiril va avea întâlniri cu arhiereii Mitropoliei Moldovei și cu conducerea țării. La toate evenimentele Patriarhul va fi însoțit de președintele intermar Marian Lupu.

„Pentru mirenii din Republica Moldova vizita Patriarhului Kiril ar trebui să fie una importantă, luând în considerație condițiile social-politice din țară. Această vizită este un sprijin spiritual și moral pentru credincioși, iar problemele cotidiene nu ar trebuie să influențeze stabilitatea și starea sufletească”, a declarat Vladimir Vighileanski, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Moscovei.

Potrivit sursei citate, cel mai important moment în acestă vizită constituie liturghia la Catedrala Mitropolitană, unde vor fi prezenți slujitorii laici, conducerea țării, ambasadori. Slujba va avea loc în scuarul Catedralei și va începe la ora 9.00 dimineața.

Totodată, părintele Vighileanschi a infirmat zvonurile precum că SS Kiril vine în R. Moldova pentru a-l demite pe Mitropolitul Moldovei, remarcând că Patriarhia Moscovei este mulțumită de activitatea ÎPS Vladimir.

Solicitat de UNIMEDIA, părintele Ion, reprezentant al Mitropoliei Basarabiei, a declarat că sunt anumite regului privind vizita unui patriarh. „Avem o societate multietnică. Dacă SS Kiril vine la cetățenii vorbitori de limba română atunci este ilegal din punct de vedere canonic. Nu vom participa la aceste evenimente, dar nici nu vom organiza proteste”, a menționat sursa citată.

UNIMEDIA menționează că această este prima vizită a Patriarhului Kirill în Republica Moldova. Oaspetele intenționează să viziteze eparhiile din ţară care se supun Patriarhiei de la Moscova: Episcopia de Edineţ şi Briceni, Episcopia de Cahul şi Comrat şi Episcopia de Bălţi şi Făleşti.

Vedeți mai jos programul vizitei:

Sâmbătă, 08 octombrie 2011
19.30 - Întâmpinarea SS Kiril la Aeroportul Internaţional Chişinău.
19.45 - Mesaj de binecuvântare către credincioşii din cuprinsul Mitropoliei Moldovei.
20.15 - Întâmpinarea la Arcul de Triumf.
20.30 - Te Deum de mulţumire la Catedrala Mitropolitană.

Duminică, 09 octombrie 2011
09.00-12.00 - Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala Mitropolitană. Predică. Depuneri de flori la monumentul Binecredinciosului Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt. Binecuvântarea perechilor de tineri care se căsătoresc în această zi.
12.40-13.00 - Depuneri de flori, parastas pentru ostaşii căzuţi la datorie şi întâlnire cu veteranii de război la Complexul memorial "Eternitate".
16.30-17.45 - Întâlniri cu conducerea republicii
19.00 - Întâlnire cu arhiereii Mitropoliei Moldovei.

Luni, 10 octombrie 2011
10.00 - Vizitarea Secţiei de Pediatrie a Institutului Oncologic.
11.00-13.00 - Vizitarea Complexului Monastic Curchi. Sfinţirea mică a Catedralei mănăstirii. Interviu pentru reprezentanţii mass-media.
14.30 - Petrecerea delegaţiei la Aeroportul Internaţional Chişinău

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: