(video) R. Moldova va putea primi gaz european: În 2012 va începe construcția gazoductului Ungheni-Iași

joi, 6 octombrie 2011

(video) R. Moldova va putea primi gaz european: În 2012 va începe construcția gazoductului Ungheni-Iași
Colaj: UNIMEDIA

Consiliul ministerial al Comunităţii energetice a decis astăzi, 6 octombrie, să adopte regulile Uniunii Europene pentru piaţa internă de energie electrică şi gaze naturale, cunoscute drept „Pachetul energetic III”. Potrivit deciziei, părţile contractante au obligaţia legală să implementeze aceste reguli cel târziu până în ianuarie 2015. 

„Astăzi a fost pus fundamentul unei pieţe energetice comune, care se va extinde într-o zi de la Dublin la Chişinău şi de la Tirana până la Helsinki. Platforma 3 va facilita implementarea reformelor în sectorul energetic din Republica Moldova şi va oferi posibilităţi noi ţării noastre pentru a se manifesta pe plan internaţional, inclusiv sub aspectul asigurării securităţii energetice”, a declarat ministrul Economiei, Valeriu Lazăr.


Ministrul s-a referit îndeosebi la proiectele investiționale de interconectare cu UE (prin România), inclusiv gazoductul Ungheni-Iași, pentru care UE este dispusă să ofere co-finanțare în formă de grant în valoare de 7 milioane de euro. „Obiectivul țării nostre este diversificarea rețelelor de gaze naturale. Acest proiect va permite Republicii Moldova să aibă sursă alternativă de aprovizionare cu gaze naturale”, a remarcat sursa citată.

Potrivit lui Lazăr, valoarea totală a proiectului de construcție a gazoductului Ungheni-Iași este de 19 milioane de euro, iar Comisia Europeană va oferi R. Moldova un grant de 7 mln de euro. Astfel, la începutul anului viitor ar putea demara construcția gazoductului.

Proiectul menționat face parte dintr-un plan de implementare pentru dezvoltarea infrastructurii gaziere în Comunitatea energetică, în baza conceptului de „inelare a sistemelor de gaze” (Gas Ring), care ar trebui să unească pieţele ţărilor membre într-o singură piaţă regională integrată direct cu ţările vecine şi care să contribuie la securitatea livrărilor în regiune.

Comisarul European pentru energie Günther Oettinger, a menționat că „Pachetului energetic III reprezintă un pas semnificativ pentru Comunitatea energetică şi indică faptul că părţile contractante sunt gata să depăşească obstacolele existente şi să progreseze împreună cu partenerii din Uniunea Europeană spre o piaţă energetică pan-europeană”.

UNIMEDIA amintește că anterior prim-ministrul Vlad Filat a declarat la Varșovia, Polonia, că R. Moldova se va conecta până la sfârșitul anului 2012 la rețeaua de gaz românească și că din 2013, țara noastră ar putea avea furnizori de alternativă pentru gazul natural.



Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: