Dirk Schuebel: Așteptăm ca Republica Moldova să adopte legea antidiscriminare

miercuri, 5 octombrie 2011

Dirk Schuebel: Așteptăm ca Republica Moldova să adopte legea antidiscriminare
Foto: adevarul.ro

Republica Moldova nu va obţine un regim liberalizat de vize dacă nu se vor îndeplini toate condiţiile şi dacă nu va exista un acord politic din partea Uniunii Europene. Despre aceasta a declarat ambsadorul UE la Chișinău. Dirk Schuebel. Acesta a menționat că negocierile privind liberalizarea regimului de vize pot fi împărțite în două etape. Prima ține adoptarea unei noi legislații și a doua - punerea în aplicare a acesteia. În acest context, Schuebel a amintit despre legea antidiscriminarea care trebuie să fie adoptată.

„Înţelegem că este dificilă adoptarea acestei legi, nu suntem orbi şi ne dăm seama de rezistenţa unor anumite grupuri apropiate Bisericii Ortodoxe. Oricum, adoptarea acestei legi este parte a dialogului privind liberalizarea regimului de vize şi sper că în curând va putea fi adoptată de Parlament ca să putem înainta în negocieri”, a remarcat ambasadorul în cadrul unei interviu la Europa Liberă.


Potrivit lui Schuebel, R. Moldova se află la prima fază privind liberalizarea regimului de vize. „În următoarele săptămâni urmează ca un grup de experţi din partea Uniunii Europene să vină la Chişinău şi sperăm că în baza analizelor ce vor fi realizate de experţii noştri vom şti exact dacă Moldova va trece la cea de-a doua etapă de negocieri şi ce urmează să întreprindă”, a afirmat sursa citată.


Referindu-se la Declaraţia finală a Summitului de la Varşovia, ambasadorul UE la Chișinău a menționat că a fost un mare succes că Republica Moldova a reuşit să înceapă negocierile privind liberalizarea regimului de vize în iulie anul trecut, la puţin timp după ce şi-a asumat să îndeplinească un şir de reforme.

UNIMEDIA menționează că Proiectul legii nediscriminare a fost aprobat de Guvern și urma să fie remis spre aprobare Parlamentului. Acest lucru a stârnit controverse în rândul asociațiilor creștine, urmate de mai multe proteste. Recent peste o mie de credincioși au organizat un protest împotriva adoptării legii nediscriminare și înregistrării altor culte religioase în Republica Moldova

Legea nedescriminare prevede prevenirea şi combaterea discriminării pe criterii de rasă, culoare, naţionalitate, origine etnică, limbă, religie, sex, vârstă, stare de sănătate, dizabilitate, orientare sexuală, opinie, apartenenţă politică, avere, origine socială sau alte criterii.

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: