Curtea de Conturi: Am plătit cu 31 milioane de lei mai mult pentru apa caldă, furnizată de Termocom

vineri, 7 octombrie 2011

  Curtea de Conturi: Am plătit cu 31 milioane de lei mai mult pentru apa caldă, furnizată de Termocom
Foto: noi.md

Cheltuieli și venituri nejustificate în valoare de cca 55 milioane lei la S.A Termocom. Aceasta este constantarea Curții de Conturi, care a prezentat un raport privind activitatea întreprinderii în perioada 2009-2010. Potrivti raportorilor, la Termocom au fost depistate o serie de iregularități și deficiențe la gestionarea resurselor financiare și la administrarea patrimoniului public, printre care lipsa reglementărilor privind salarizarea angajaților, crearea unor cheltuieli suplimentare pentru consumatori, lipsa unei evidențe contabile adecvate a operațiunilor economice.


În urma auditului realizat s-a constatat:


- În perioada 2009-2010, pierderi în rețea au depășit limita stabilită de 18%, ceea ce a cauzat cheltuieli suplimentare de cca 50 mii lei. 

 - Majorarea neîntemeiată a cantității de energie termică livrată consumatorilor pentru încălzirea apei menajere a dus la calcularea unor venituri suplimentare în valoare de 31 milioane lei, dar și la cheltuieli nejustificate de resurse. În consecință, consumatorii au plătit mai mult pentru facturi.

„Guvernul stabileşte limita maximă de 50 de grade, Termocom-ul a stabilit limita de 55 de grade. Respectiv 5 grade care trebuie încălzite au fost incluse în preţ neregulametnar şi asta constituie 2,16 lei în 2009 şi 2,9 lei în 2010. În 2009 a acestă suma a constiuit 12 milioane lei iar în 2010 – 19 milioane lei”, explică raportorul Srgiu Știrbu.

- Acordarea neargumentată a unor sporuri la salariu angajaților Termocom, precum și lipsa surselor de acoperire a acestor cheltuieli în valoare de 24,6 mln lei. S-a constatat că în unele cazuri, pentru acelaşi lucru pe care trebuia să-l îndeplinească un angajat s-a oferit şi salariu, şi spor.

- Acceptarea majorării nejustificate a valorii lucrărilor de construcție și reparație cu 4,9 mln lei, fără TVA;

Curtea de Conturi va monitoriza implementarea recomandărilor și va remite materialele auditului instituțiilor abilitate.


Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: