PLDM și PD s-au înțepat cu „ghimpi” în Parlament

sâmbătă, 8 octombrie 2011

PLDM și PD s-au înțepat cu „ghimpi” în Parlament
Foto: UNIMEDIA/Igor Vrabie

Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) a dat dovadă de lipsă de responsabilitate și nu a asigurat siguranța sectorului financiar în cazurile de atac raider de pe piața valorilor imobiliare. La această concluzie a ajuns Comisia parlamentară Economie, Buget și Finanțe, după ce a examinat felul în care au acționat instituțiile statului. Un raport în acest sens a fost prezentat în Plenul Parlamentului președintele Comisiei Veaceslav Ioniță, ieri, 7 octombrie.

Comisia parlamentară a stabilit că CNPF a dat dovadă de incapacitate de acțiune sau, și mai grav, inacțiune, astfel fiind încălcată una din atribuțiile de bază a instituției - „protejarea drepturilor participanților la piața financiară nebancară”. Ioniță consideră că prin acțiuni întârziate CNPF a expus membrii pieței riscului pierderii proprietății.


Circumstanțele în care a acționat CNPF, privind constatarea și ignorarea tranzacțiilor dubioase, urmează să fie examinate de către organele abilitate de drept.


Raportul Comisiei Economie a trezit nemulțumiri în rândul democraților, care au sărit în apărarea celor de la CNPF. „Ei au acționat în limita legii”, a accentuat deputatul PD, Oleg Sîrbu. 

„În ultimul timp, trandafirul are prea mulți ghimpi”, a subliniat Tudor Deliu, referindu-se la simbolica PD și la faptul că democrații ar avea un motiv pentru a apăra CNPF.

De cealaltă parte, liberalii i-au susținut pe democrați. „E natural ca trandafirul să aibă spini. De acum încolo, oamenii o să vadă harbuz roșu pe dinafară și verde înăuntru”, a spus Gheorghe Brega, făcând referire la o posibilă coaliție roșu-verde.

Tot în contextul atacurilor de tip raider asupra sitemului financiar-bancar, președintele Comisiei parlamentare pentru securitate naţională, apărare și ordine publică, Alexandru Stoianoglu (PD), a punctat că Procuratura Generală și CCCEC au acționat adecvat și în termen corespunzător au întreprins tot complexul de măsuri.

Totodată, președintele Comisiei juridice, numiri și imunități, Victor Popa a recomandat Ministerului Justiției să ajusteze legislația națională la standardele internaționale, pentru ca pe viitor astfel de situații să nu mai fie admise.

Într-un final, s-a decis crearea unui grup de lucru de 9 persoane care să examineze rapoaretele comisiilor și să elaboreze poziția Parlamentului privind atacurile raider. Din partea PCRM au fost înaintați în grup patru deputați: Igor Muntean, Zinaida Chistruga, Vladimir Vitiuc, Anatolii Zagorodnîi; de la PLDM trei - Veaceslav Ionița, Angel Agachi, Lilian Zaporojan; PL și PD urmează să înainteze câte un reprezentant.

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: