AȘM: Gazul de șist - un mit pentru Republica Moldova

joi, 6 octombrie 2011

AȘM: Gazul de șist - un mit pentru Republica Moldova

Savanții de la Academia de Știință a Moldovei confirmă existența rocilor de gaze de șist pe teritoriul țării noastre, însă academicienii menționează că pentru explorarea acestor zăcăminte este nevoie de o sumă impunătoare de bani, de care RM nu dispune. Doctorul habilitat Vasile Alcaz, directorul Institutului de Geologie şi Seismologie al AŞM s-a arătat nedumerit de informațiile făcute de către ministrul ucrainean al Energeticii şi Industriei Cărbunelui, Iuri Boiko, precum că în Ucraina a descoperit în regiunile limitrofe cu RM importante zăcăminte de gaze de şist, care ar putea să se extindă şi pe teritoriul ţării noastre. 

Savantul moldovean a calificat aceste declarații drept eronate. Colegii din Ucraina au infirmat informația precum că ar fi fost efectuate careva cercetări științifice care să confirme existența unor rezerve calculate de gaze de șist.


„Rocile în care se conţin gaze de şist sunt răspândite practic în toată lumea. Rezervele de gaze de șist sunt enorme, atât în Europa, cât şi în întreaga lume. Ucraina are potenţial de gaze de şist care trebuie valorificate, însă până acum nu au fost calculate rezervele, deci este prematur să vorbim de utilizarea acestor zăcăminte”, a precizat doctorul habilitat Vasile Alcaz, menționând că deocamdată în lume, doar pentru SUA și Canada, gazul de şist este o realitate şi nu un mit.

Potrivit academicianului, odată cu explorarea acestor zăcăminte, omenirea va căpăta o nouă sursă de gaze, care ar ajunge pentru mult timp înainte. Însă, pentru a extragerea gazului de șist sunt necesare tehnologii speciale, care sunt de altfel și foarte costisitoare. „În prezent, există mai multe companii în SUA care se ocupă cu extragerea gazelor de şist. Republica Moldova, deși dispune de o cantitate impunătoare de roci de şist cu volum de gaze moderat (10%) în diferite regiuni ale țării și la diferite adâncimi, nu are echipament, resurse financiare şi tehnologii pentru explorarea și extragerea acestora. Totodată, prezenţa rocilor de şist nu implică în mod obligatoriu prezenţa gazelor de şist”, a subliniat omul de știință.

La obținerea unui metru cub de gaz de șist se cheltuie circa 200-300 de dolari americani, adică este de 10 ori mai scump decât gazul convențional.

Totodată, Republica Moldova ar avea nevoie de un studiu de fezabilitate, care prevede și anumite cheltuieli - de câteva sute mii de lei. Cât despre rezerva de gaz convenţional, conform estimărilor, țara noastră dispune de 1 mlrd de metri cubi, cantitatea de gaz pe care Moldova o consumă timp de un an.

Estimările americanilor arată că Europa de Est are rezerve de 7.100 de miliarde metri cubi de gaze de şist. Gazele naturale astfel obţinute ar putea acoperi cererea din Europa pentru aproape 80 de ani, potrivit Energy Information Administration (EIA), o agenţie guvernamentală americană. Polonia, de exemplu, ar avea 80 trilioane de metri cubi, suficient să asigure consumul intern timp de 300 de ani. În regiunea, România, Bulgaria, Ungaria dispun de 19 trilioane metri cubi de gaze de șist. Ucraina şi România deja au solicitat ajutor pentru extragerea gazelor de şist. Polonia, care este cea mai avansată țară din Europa de Est la acest capitol, a luată decizia de a începe cercetările şi explorările practice, și au fost acordate 86 de licenţe de explorarea zăcămintelor.

(cu Roşu sunt marcate bazinele cercetate, cu galben - datele incerte şi cu gri - statele care nu au intrat în studiul EIA)



The Economist: Rezervele de gaz convențional


The Economist: Ponderea gazului convențional în raport cu alte surse de gaze



Sursa: UNIMEDIA
Reporter: Cristina Buzovschi


0 Comments: