Voice of America: Republica Moldova are o importanţă geopolitică considerabilă

joi, 6 octombrie 2011

Voice of America: Republica Moldova are o importanţă geopolitică considerabilă
Foto: profitmd.net

“Republica Moldova are o importanţă geopolitică enormă, fiind o democraţie tânără care tinde spre Comunitatea Europeană, dar şi deoarece ţara încă se află la intersecţia între traficului ilegal şi contrabandă”. 

Declarația îi aparține directorului adjunct al programului pentru Rusia şi Eurasia al organizaţiei neguvernamentale americane Carnegie Endowment for International Peace, făcută miercuri la Washington, în cadrul unei conferinţe intitulată "20 ani de independenţă a Republicii Moldova: o privire în trecut şi spre viitor" (Voice of America). 


"De la bun început, Guvernul Republicii Molodova a stat ferm pe principiile democratice, iar în țară s-au desfășurat alegeri libere în conformitate cu Constituţia statului. Un moment negativ este faptul că, chiar și guvernele alese în mod democratic adoptau un stil sovietic de conducere", a declarat fostul ambasador al Statelor Unite în Republica Moldova, Asif Chaudhry.

Potrivit diplomatului, Molodova a făcut alegerea definitivă în aprilie 2009, atunci când "toată lumea a fost sigură că cel puţin pentru următorii patru ani, soarta ţării va fi în mâinile comuniştilor".

"5 şi 7 aprilie 2009 au schimbat pentru totdeauna destinul ţării. Şi această alegere a fost făcută de populația țării care a conștientizat că ţara trebuie să opteze pentru o altă direcţie şi au ieşit în stradă pentru a-şi exprima voinţa", a mai spus Chaudhry.

Ambasadorul R. Moldova în SUA, Igor Munteanu, a spus în cadrul aceleeași conferințe că este sigur de succesul reformelor țării noastre. "În ciuda greutăților prin care trecem, suntem sigur în reușită. Asta deoarece democrația nu se construiește, dar se naște în conștiința oamenilor liberi. Acest lucru s-a întâmplat în Moldova", a conchis acesta. În cadrul intervenției sale, Munteanu a vorbit și despre faptul că 55% din producția din Moldova a fost exportată în 2010 în statele Uniunii Europene. Acesta s-a arătat sigur că țara noastră va avea mai multe performanțe economice după ce Moldova va semna Acordul de Liber Schimb cu Uniunea Europeană.

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: