Descoperire de excepție: Apa de pe Pământ provine din comete

vineri, 7 octombrie 2011

Descoperire de excepție: Apa de pe Pământ provine din comete
Foto: bbc.co.uk

Cea mai mare parte din apa care se găsește în prezent în oceanele de pe Terra, ar putea proveni din comete, și nu din asteroizi, potrivit unor cercetători, care au descoperit recent o cometă ce conține apă ca cea de pe Pământ, mai multă decât toate celelalte descoperite până acum.


Cercetătorii au descoperit că pe cometa Harley 2, spre deosebire de toate celelalte studiate până acum, conține apă cu aceleași chimicale ca apa de pe planeta noastră, sugerând că impactul dintre comet ear fi adus apa pe Terra, care a acoperit planeta uscată și stâncoasă de dinainte, scrie BBC.

Poitrivit oamenilor de știință, cometa Hartley 2 s-ar fi format în zona Kuiper, nu departe de sistemul nostrum solar. Cometele studiate anterior veneau de distanțe mult mai mari și aveau componente chimice diferite, făcându-i pe cercetători să creadă că doar 10 % din apa de pe Pământ ar fi venit de pe comete.

„A fost o mare surpriză atunci când am văzut că proporțiile erau aproape aceleași ca cele din oceanele pîmântești. Asta înseamnă că nu mai este adevărat că maxim 10% din apă ar proven din comete. Acum, în principiu, cam toată apa ar fi venit din comete”, a declarat liderul echipei de cercetători.

Sursa: b1.ro 


0 Comments: