România capată un rol deosebit de important în reglementarea conflictului transnistrean, declarație

vineri, 7 octombrie 2011

România capată un rol deosebit de important în reglementarea conflictului transnistrean, declarație
Guido Westerwelle
Foto: .europarlamentariisd.ro

România capată un rol deosebit de important în reglementarea conflictului transnistrean. Declarația aparține ministrului german de Externe, Guido Westerwelle, care a adăugat că Berlinul rămâne optimist în ceea ce privește reluarea negocierilor oficiale în formatul 5+2, relatează ziare.com.


În cadrul unei conferințe cu omologul său român, Teodor Baconschi, acesta a menționat că Germania depune în continuare eforturi pentru reluarea negocierilor oficiale în formatul 5+2, astfel încât conflictul transnistrean să fie definitiv soluționat.  „Noi depunem eforturi să-i convingem pe toți participanții că reluarea negocierilor formale este necesară”, a afirmat șeful diplomației germane.

La rândul său, Baconschi a declarat ca România este în așteaptarea unei soluții pentru rezolvarea acestui conflict înghețat, pe care îl privește ca pe o relicvă a Războiului Rece și ca pe un impediment în coerența geopolitica a vecinatății estice a UE. 

„Suntem, de asemenea, sustinătorii constanți ai integrității teritoriale a R. Moldova și sperăm că inclusiv prin efortul de mediere făcut la Berlin, dialogul dintre Chișinău și Titraspol va căpăta conținut și, totodată, sperăm că toți participantți la aceste negocieri să abordeze constructiv dosarul, dându-i o soluționare așteptată de prea multă vreme”, a punctat ministrul român de Externe.

UNIMEDIA amintește că negocierile oficiale în formatul 5+2 între Chișinău și Tiraspol au fost stopate în 2006. De atunci, părțile au organizat cîteva runde de consultări informale însă nu au reușit să reia procesul. Liderul RMN, Igor Smirnov a declarat că va relua negocierile oficiale doar dacă Chișinăul va discuta cu Tiraspol pe picior de egalitate. La 9 septembrie, premierul Vlad Filat și liderul separatist Igor Smirnov s-au întâlnit în Germania. Potrivit premierului, această întrevedere urma să constituie o piatră de temelie pentru relansarea negocierilor oficiale. 

 În soluționarea diferendului s-au implicat țări precum Germania, SUA, Federația Rusă. Cu toate acestea, Smirnov continuă să afirme că viitorul Transnistriei este alături de Rusia, iar recunoașterea independenței regiunii este tot mai aproape.

Sursa: UNIMEDIA cu referire la ziare.com


0 Comments: