Expert Grup: Moldova e şi săracă, şi risipitoare de resurse energetice

miercuri, 5 octombrie 2011

Expert Grup: Moldova e şi săracă, şi risipitoare de resurse energetice
Poză simbol

Moldova stă extrem de prost la capitolul eficienţă energetică în comparaţie regională, fiind în acelaşi timp şi cea mai dependentă de importul resurselor energetice din toate ţările din Europa Centrală şi de Est şi Caucaz.


"Poţi fi sărac în resurse energetice, dar e criminal să fii și risipitor în acelaşi timp", declară analistul economic Expert-Grup Alex Oprunenco. 

Potrivit acestuia, impactul majorării tarifului la gaze cu aproape 25% va fi amplificat tocmai de eficienţa energetică scăzută a sectorului energetic.

"Cât de pro-europeană nu ar fi politica externă şi internă a Republicii Moldova, comunitatea factorilor de decizie din această ţară va avea de rezolvat un set constant de constrângeri de natura economică şi politica externă. În linii mari, acest set de constrângeri se reduce la resursele naturale limitate şi dependenţa energetică crucială de Federaţia Rusă", scrie Oprunenco în analiza sa.

Acesta consideră de asemenea că, pe fonul instabilităţii politice interne, scumpirea gazului afectează nu doar consumatorii, dar şi sustenabilitatea sistemului politic şi societal. 

Potrivit expertului, scumpirea gazelor pentru consumatorii finali subliniază încă o dată caracterul „falimentar” al sectorului energetic din ţara noastră, dar în mod special al celui termo-energetic. "De ce când la noi se discută reformă, în primul rând se ajustează tarifele, dar nu este abordată într-o manieră consistentă şi calitatea serviciilor prestate? Totodată, orice economist poate spune că majorarea preţului nu neapărat înseamnă și majorarea încasărilor de la consumatori", scrie Oprunenco. 

Analistul susţine că ineficienţa în activitatea Termocom, însoţită de eşecul planurilor de a moderniza CET-urile vor ridica preţul la energia termică în această iarnă.  "Mai mult decât atât, înăsprirea condiţiilor de debranşare de la sistemul centralizat de furnizare a căldurii, va transforma consumatorul din Chişinău în ostatecul sistemului municipal energofag", menţionează expertul.

"În rezultat, atenţia „păgubaşilor” va fi direcţionată spre elitele politice şi scumpirea gazului ar putea fi buturuga mică ce răstoarnă carul mare", concluzionează analistul Alex Oprunenco. 

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: