Timizii îşi găsesc prieteni buni pe Facebook

vineri, 7 octombrie 2011

Timizii îşi găsesc prieteni buni pe Facebook
Poză simbol
Foto: physorg.com

Multe absurdităţi sunt scrise în legătură cu efectele psihologice ale tehnologiei şi ale Internetului în mod special. Tot timpul acela pe care îl petrecem holbându-ne la monitoare reduce tradiţionalul contact faţă în faţă, spun răutăcioşii. În continuare, o altă perspectivă.


Levi Baker şi Debra Oswald de la Universitatea Marquette susţin că ”acest tip de comunicare mediată de computer” ar putea fi exact lucrul de care au nevoie oamenii timizi.

Folosind site-uri ca Facebook, oamenii timizi au mai mult control asupra felului în care se prezintă, susţin psihologii, iar interesul împărtăşit pentru discuţii este imediat evident – lucru pe care timizii se luptă să-l identifice în viaţa reală.

De asemenea, nu există indici non-verbali care să poată fi interpretaţi într-un mod eronat (studiile anterioare arată ca timizii tind să interpreteze asemenea indici într-un mod negativ). Pentru a verifica dacă oamenii timizi chiar beneficiază de pe urma folosirii Internetului, Baker şi Oswald au făcut un sondaj, folosind 207 studenţi (138 de fete), referitor la timiditate, utilizarea Facebook-ului şi calitatea prieteniilor.

Descoperirea încurajatoare a fost aceea că, printre studenţii mai timizi, utilizarea mai frecventă a Facebook-ului era asociată cu sentiment de mai mare apropiere şi mulţumire faţă de prieteni (deşi aceasta nu se aplica şi prietenilor din viaţa de zi cu zi care nu aveau cont pe Facebook).

Studenţii timizi care foloseau mai mult Facebook-ul aveau de asemenea un sentiment mai puternic că beneficiază de sprijin social. Prin contrast, pentru studenţii care nu erau timizi, utilizarea Facebook-ului nu era asociată cu percepţii legate de calitatea prieteniilor.

„Descoperirile noastre infirmă avertizările care susţin că utilizarea comunicării mediate de calculator ar putea să-i facă pe indivizii timizi să devină chiar mai izolaţi şi retraşi”, au spus cercetătorii. Datele prezente demonstrează în mod clar că utilizarea Facebook-ului de către indivizii timizi este asociată cu prietenii de o mai bună calitate.

Există şi două lipsuri. Din păcate, la fel cum se întâmplă cu multe alte cercetări din domeniul psihologiei, acest studiu a fost unul singular, astfel încât nu se pot face afirmaţii în legătură cu faptul că utilizarea Facebook-ului chiar aduce beneficii în relaţiile de prietenie la studenţii timizi. De asemenea, studenţii timizi care erau utilizatori împătimiţi ai Facebook-ului au raportat aceleaşi niveluri de singurătate ca şi semenii lor timizi care nu foloseau atât de mult serviciul. 

Sunt multe potenţiale motive pentru aceasta – de exemplu, în ciuda prieteniilor online de calitate superioară, poate că aceştia încă se luptau cu relaţiile faţă în faţă. Baker şi Oswald sunt mai optimişti. Ei cred că dacă datele strânse de ei ar fi fost adunate de-a lungul timpului, acestea ar fi arătat probabil că utilizarea mai frecventă a Facebook-ului a dus la diminuarea singurătăţii. „În mod clar, studiile viitoare trebuie să identifice cum şi în ce condiţii este facilitată comunicarea în viaţa de zi cu zi de cea online printre indivizii timizi”, au spus ei.

Sursa: scientia.ro


0 Comments: