Fostul director „Registru”, Vladimir Molojen și predecesorul său - acuzați de neglijență și abuz în serviciu

vineri, 7 octombrie 2011

Fostul director „Registru”, Vladimir Molojen și predecesorul său - acuzați de neglijență și abuz în serviciu
Foto: vipmagazin.md

Doi foști directori ai întreprinderii de stat „Registru” sunt învinuiți de procurori de abuz în serviciu și neglijență. Este vorba de Vladimir Molojen și Anatolie Gumeniuc, care ar fi încheiat contracte ilegale cu o companie de publicitate, prejudiciind bugetul instituției cu cca 3,6 milioane lei. În consecință, aceste cheltuieli nejustificare s-au reflectat în prețul majorat al serviciilor prestate de Î.S. Registru, de care urmau să beneficieze cetățenii. Informația a fost făcută publică de către șeful-adjunct al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari. 

Molojen este acuzat că în perioada 2008-2011 ar fi încheiat contracte de publicitate cu agenția de publicitate „Altent-Com”, fondatorii căreia erau soția și feciorul acestuia.


Având interesul personal de a majora veniturile agenției, Molojen a achitat în contul Altent-Com cca 2,6 milioane de lei timp de 3 ani. Serviiciile de publicitate contra plată, ce au fost prestate pentru întreprinderea de stat „Registru” nu au fost nici rentabile, și nici eficiente. Asta pentru că Registru nu are concurență pe piață, fiind unica înteprindere care prestează servicii de perfectare a actelor.

Predecesorul lui Molojen, Antalolie Gumeniuc, este învinuit și el de neglijență în serviciu. Potrivit procurorilor, în intervalul 2006-2008, cunoscând despre existența unor contracte între Î.S „Registru” și compania soției și feciorului lui Molojen, care pe atunci era ministru al Dezvoltării Informaţionale, nu a întreprins acţiuni în vederea rezilierii lor. Ca urmare, bugetul întreprinderii a fost prejudiciat cu aproape un milion de lei.

Procuratura Anticorupție a declanșat urmărirea penală ca urmare a unui raport făcut public de Curtea de Conturi privind activitatea Î.S „Registru”. Cei doi foști directori sunt cercetați în stare de libertate.

UNIMEDIA precizează că Vladimir Molojen a fost demis din funcția de director al Î.S „Registru” în martie curent, pentru gestionare incorectă a fondurilor. Asta după ce președintele interimar, Marian Lupu, s-a arătat nemulțumit de prețurile excesiv de înalte stabilite de Registru pentru perfectarea pașapoartelor. Demisionar din guvernul Tarlev, Molojen a fost numit în funcţia de director general al ÎS „Centrul Resurselor Informaţionale de Stat „Registru” de către fostul președinte, Vladimir Voronin. Numele lui Molojen a figurat în mai multe scandaluri legate de afacerile dubioase cu pașapoarte, precum și în raportul Curții de Conturi, care în 2005 a constat delapidări de milioane de lei comise la Departamentul tehnologii informaţionale. Acesta, însă, și-a păstrat postul, iar în 2006, Voronin l-a decorat pe Molojen cu „Ordinul Republicii”.

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: