Tiraspolul se întreabă de ce Joe Biden n-a solicitat o întrevedere cu reprezentanţii Transnistriei

joi, 10 martie 2011

Tiraspolul se întreabă de ce Joe Biden n-a solicitat o întrevedere cu reprezentanţii Transnistriei
Igor Smirnov
Foto: karadeniz-press.ro

Transnistria este îngrijorată de faptul că vicepreşedintele Statelor Unite, Joseph Biden, în cadrul vizitei sale la Chişinău ar putea să-și creeze o viziune unilaterală a situaţiei din regiune. Declarații în acest sens au fost făcute de către ministrul Afacerilor Externe al auto-proclamatei Republici Moldovenești Nistrene, Vladimir Iastrebciak, făcută în cadrul interviului oferit pentru ziarul american The Wall Street Journal.


Potrivit sursei, Tiraspolul vede această vizită a Înaltului Reprezentant SUA ca o etapă a relaţiilor bilaterale moldo-americane şi liderii de pe malul stâng al Nistrului nu intenţionează în niciun fel să se implice în acest proces.


"Deşi Joe Biden va vizita nu doar Republica Moldova, dar și o serie de alte ţări, inclusiv Federația Rusă, ar fi de preferat ca poziţia părții transnistrene să fie auzită din prima sursă", declară Iastrebciak. ”Dacă vicepreședintele american nu-şi poate permite să viziteze Tiraspolul, de ce nu ar accepta o întrevedere cu reprezentanţii Transnistriei ca parte a conflictului", s-a întrebat acesta.

 

Precizăm că anterior, liderul administrației de la Tiraspol, Igor Smirnov, a convocat o ședință cu ușile închise  la care au participat şefii administraţiilor de oraşe şi regiuni şi şefii organelor de forță și de menținere a ordinii, în cadrul căreia a atenţionat organele de forţă de la Tiraspol în legătura cu venirea la Chişinău a lui Joe Biden. "Se aud multiple păreri precum că Biden vine în Moldova pentru a "trage hotarul pe Nistru", a spus Smirnov. 

 

Vice-preşedintele Statelor Unite ale Americii, Joseph Biden, va efectua o vizită în Republica Moldova, la invitaţia prim-ministrului Vlad Filat.  Vizita este preconizată pentru data de 11 martie 2011. 

Potrivit Serviciului de Presă al Casei Albe, vicepreşedintele Statelor Unite, Joe Biden şi soția sa Jill Biden vor vizita Finlanda, Rusia și Republica Moldova în săptămâna 7 – 13 martie, 2011. În fiecare ţară, vicepreşedintele american se va întâlni cu liderii cheie pentru a discuta întreaga gamă de probleme bilaterale şi regionale. 

UNIMEDIA precizează că Joe Biden este cel mai important oficial american care va vizita R. Moldova până în prezent.

Sursa: UNIMEDIA cu referire la regnum.ru


0 Comments: