(video, foto) Deputații moldoveni au primit chiloți „antifumat”

joi, 10 martie 2011

(video, foto) Deputații moldoveni au primit chiloți „antifumat”
Foto: UNIMEDIA

Chiloți pentru fiecare parlamentar. Așa au decis să protesteze împotriva fumatului în locurile publice membrii ONG-ului Centrul de Resurse „Tineri și Liberi”. Înainte de începerea ședinței de astăzi a Legislativului, tinerii au oferit parlamentarilor lenjerie intimă cu o inscripția „Impotența Legii nr.278 din 2007 ne dă dureri de cap. NE-AM SĂTURAT”. 

Astfel, aceștia au încercat să sensibilizeze parlamentarii cu privire la impotența instituțiilor de stat, care nu pun în aplicare legea cu privire la tutun.


„Pentru că instituțiile de stat par a fi lipsite de potență de a pune în aplicare legislația R.Moldova cu referire la subiectul fumatului în locurile publice, am hotărât să protestăm într-un mod inedit, punând accentul pe faptul că fumatul activ, dar și cel pasiv afectează sănătatea reproductivă, nașterile și sănătatea copiilor”, explică directorul Centrului, Antonița Fonari.

Ea a declarat că lenjeria cu mesaj pentru fiecare ales al poporului a fost confecționată individual pentru femei și bărbați, având în vedere măsura fiecărui membru al Legislativului.

Reacțiile parlamentarilor au fost diferite. Nefumătorii au salutat ințiativa, recunoscând că este una neobișnuită. Printre ei, cei mai mulți au fost comuniști, care au declarat că sunt „cea mai sănătoasă fracțiune”. Liderul PCRM, Vladimir Voronin, a declarat că luptă cu membrii fumători. „Mai avem la partid doi care fumează, dar îi dezvățăm noi”, a spus acesta.

Și președintele interimar, Marian Lupu, a susținut inițiativa ONG-ului, recomandând tuturor fumătorilor să treacă la țigările electronice, așa cum a procedat el însuși.

Cei mai înrăiți fumători, președintele fracțiunii PLDM, Mihai Godea și liderul PL, Mihai Ghimpu, au fost mai sceptici. Godea a declarat că fiind un "fumător cu stagiu de 15 ani" nu se lasă ușor convins. Ghimpu a declarat că nu fumează în genere și a îndemnat voluntarii să se orienteze către tineri, în special, către domnișoare, care fumează din ce în ce mai mult.

UNIMEDIA precizează că Centrul de Resurse „Tineri și Liberi” pledează pentru controlul tutunului începând cu 2006. Legea cu privire la tutun și articolele din tutun din 2007 prevede că în locurile publice fumatul este interzis. Cu toate acestea, în țara noastră continuă să se fumeze în spațiile publice.



 

 


Sursa: UNIMEDIA 
Reporter: Ana Rîmbu 


0 Comments: