Dosarul "Şalun" a fost redeschis: Deţinutul îşi administra nestingherit blogul personal din penitenciar

joi, 10 martie 2011

Dosarul
Foto: MAI

Procuratura Anticorupţie a reluat urmărirea penală în dosarul „Şalun”, pornit în anul 2008 pe faptul coruperii pasive, săvârşite de către angajaţii Ministerului Afacerilor Interne. Serviciul de presă al PG informează că temei pentru reluarea procesului penal au servit noile circumstanţe, expuse de condamnatul Covali Alexandru (alias „Şalun”), pe blogul pe care şi l-a deschis chiar în penitenciar, şi pe care îl actualizează cu regularitate.


Menţionăm că anterior, în cadrul acţiunilor de urmărire penală, A. Covali a refuzat să facă declaraţii pe acest caz. Actualmente procurorii urmează să verifice toate detaliile şi circumstanţele acestui dosar, pe care Covali le dezvăluie pe propria platformă virtuală.

Totodată, Procuratura a demarat investigaţii în cadrul cărora angajaţii instituţiei penitenciare vor explica cum a fost posibil ca un deţinut să deţină ilegal calculator şi să-şi administreze nestingherit blogul.

Procuratura Generală aminteşte că pe 20 iulie 2010, prin decizia Curţii Supreme de Justiţie membrii grupării criminale, conduse de Covali Alexandru (alias „Şalun”) au fost condamnaţi:

Covali Alexandru – 19 ani închisoare cu confiscarea imobilului:

- trafic de copii în scop de exploatare sexuală comercială în prostituţie, săvârşit de o organizaţie criminală;

-  proxenetism săvârşit de o organizaţie criminală;

-  trafic de fiinţe umane, săvârşit de o organizaţie criminală;

-  păstrare ilegală de arme şi muniţii;

-  deţinerea şi folosirea documentelor oficiale false de importanţă deosebită.

 

Miron Tatiana – 18 ani închisoare:

- trafic de copii;

- proxenetism;

- trafic de fiinţe umane.

 

Kaloşina Irina (5 ani), Ţurcanu Victor (4 ani) şi Palade Veaceslav (4 ani):

-  proxenetism

Covali Marina -  4 ani închisoare cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei pe un termen de probă de 3 ani 
 
- complicitate la comiterea infracţiunii de proxenetism.


Instanţa a dat această sentinţă, după ce procurorii au reuşit să demonstreze că în decursul anilor 2001 - 2006 Covali Alexandru a creat o organizaţie criminală, ce acţiona pe teritoriul Republicii Moldova, României, Ucrainei, dirijând o amplă reţea de trafic de fiinţe umane, trafic de copii, proxenetism.

Potrivit procurorilor, recrutarea victimelor exploatării sexuale se efectua de pe întreg teritoriul Republicii Moldova, cu preponderenţă în regiunile din stânga Nistrului. Ulterior, victimele erau transportate în mun. Chişinău fiind adăpostite în case şi apartamente special pregătite.

În total au fost identificate şi reţinute 24 de tinere (11 minore) care practicau servicii sexuale, dintre care 2 – din Ucraina. Concomitent, în aceeaşi perioadă de timp, Covali Alexandru conducea grupul criminal cu acelaşi gen de activitate constituit de el în România.   

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: