The Wall Street Journal: Teritoriul transnistrean este condus de un „aparatcik” comunist, asemănător cu Lenin

vineri, 11 martie 2011

The Wall Street Journal: Teritoriul transnistrean este condus de un „aparatcik” comunist, asemănător cu Lenin
Foto: online.wsj.com

"Trecând punctul de control apărat de soldații ruși îmbrăcați în cușme din blană, înarmați cu mitraliere de asalt și un pod peste râul Nistru, am nimerit în zona unde s-a conservat atmosfera războiului rece". Astfel începe descrierea regiunii separatiste jurnalistul de la The Wall Street Journal, Fairclough Gordon.


Teritoriul transnistrean "în formă de banană" este condus de un aparatcik comunist asemănător cu Lenin, în vârstă de 69 de ani, care promovează o politică în stil sovietic. "Avem rădăcini slave. Vom fi mereu cu Rusia," a declarat Igor Smirnov în ajunul sărbătoriri Zilei Independenței.

"Liderii europeni și-au intensificat eforturile de a soluţiona problema transnistreană. Noul guvern, pro-occidental promovează o politică mai europeană. Însă, găsirea unei soluţii nu va fi uşoară", consideră autorul articolului.

"Cele două părți se află pe poziții foarte diferite. Nu vedem nici o posibilitate să discutăm despre statut",  spune ministrul de externe al Transnistriei, Vladimir Iastrebceak.

Locuitorii din Transnistria își celebrează moștenirea lăsată de ruși și sovietici. Stema oficială a Transnistriei a rămas de pe timpurile URSS afișând secera și ciocanul, steaua roșie și snopi de grâu. Monumentele liderului sovietic, Vladimir Ilici Lenin, se găsesc în piețele publice, iar alfabetul chirilic rămâne standard.

În ciuda devotamentului Transnistriei față de Rusia, Moscova are o atitudine ambivalentă. Rusia în continuare refuză să recunoască suveranitatea Transnistriei, însă ajută financiar la menținerea pe linia de plutire a teritoriului nerecunoscut.

"Aici există mari probleme economice", spune un tânăr de 19 ani. "Este greu să găseşti un loc de muncă, şi chiar dacă muncești, nu poți câştiga destui bani."

Sursa: UNIMEDIA cu referire la online.wsj.com 


0 Comments: