În 2011, metode indirecte de impozitare. Ce înseamnă asta?

vineri, 11 martie 2011

În 2011, metode indirecte de impozitare. Ce înseamnă asta?
Foto: romaniainternational.com

„Asta înseamnă că Fiscul se uită la tine că ai o haină mai scumpuşoară şi, dacă i se pare că tu ai avut şi alte venituri decât cele declarate, te taxează”. Explicaţia aparţine ministrului Economiei, Valeriu Lazăr, şi a fost lansată drept critică la modificările pe care le-a propus Ministerul Finanţelor la politica fiscală pentru anul 2011.


„Sunt asemenea metode în multe ţări, dar lucrul acestesta se pregăteşte din timp, cu jumătate de an, cu un an de zile. Normele astea trebuie foarte clar stabilite în lege, fiindcă intrăm într-o zonă arbitrară şi înmulţim corupţia la fisc”, a menţionat ministrul Economiei.

Lazăr susţine că FMI ne-a sugerat să ne pregătim de această reformă, dar s-o introducem începând cu anul 2012. „Trebuie să pregătim şi societatea, şi fiscul. Sunt chestii foarte sensibile din punct de vedere politic. Cum putem în Guvern să votăm aşa, cu ochii închişi, fără a discuta aceste lucruri şi în Parlament”, a declarat Lazăr.

Pe de altă parte, ministrul Finanţelor, Veaceslav Negruţa, consideră că astfel de opinii sunt lipsite de obiectivitate. „În experienţa mondială există mai multe metode indirecte de impozitare. Noi abia la sfârşitul acestui an vom prezenta în Parlament un proiect de lege care ar prevedea toate tehnicile de calcul pentru a evita evaziunea fiscală. Acesta nu se referă la banii câştigaţi peste hotare, ci la mediul de afaceri care practică evaziunea fiscală”, a spus Negruţa.

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: