TIME: Trupele ruse, care susţin regimul separatist din Transnistria, vor trebui să plece acasă

sâmbătă, 12 martie 2011

TIME: Trupele ruse, care susţin regimul separatist din Transnistria, vor trebui să plece acasă
Foto: RIA Novosti

"Micul stat ex-sovietic, Republica Moldova, nu s-a bucurat niciodată de vizita unui președinte american, nici măcar a unui vicepreședinte. De aceia, sosirea lui Joe Biden la Chișinău a fost precedată de un mare tam-tam." Astfel descrie vizita lui Joe Biden revista americană Time. 

"Însă bucuria moldovenilor nu a fost împărtăşită de oficialii de la Moscova. Pentru ei, caracterul familiar al vizitei părea enervant, iar evenimentul o întoarcere în perioada președinției lui George W. Bush, în epoca "aşa numitelor" revoluţii colorate neagreate de Kremlin.

"Revoluţia Twitter" din aprilie 2009 a adunat la Chişinău zeci de mii de oameni contra Partidului Comuniștilor de orientare pro-rusă, care în curând a cedat puterea Alianţei pentru Integrare Europeană. Aici, sprijinul Washingtonului nu a fost atât de pronunțat așa s-a întâmplat în cazul celorlalte revoluții colorate. După ce a vizitat Chişinăul, Biden a rămas cu ideea că Republica Moldova a urmat exemplu minunat al Georgiei şi Ucrainei.


Vizita lui Joe Biden la Chișinău nu va fi văzută în mod necesar cu ochi buni de Rusia. Revolta moldovenilor, în ochii Moscovei, arată ca o altă încercare a Occidentului de a smulge fostul stat sovietic din sfera influenței rusești. Acest fapt este enervant pentru Rusia, deoarece în Republica Moldova încă mai există contingentul militar rus, precum şi un mare depozit de arme conservat din perioada sovietică.

Vineri, prim-ministrul Republicii Moldova, Vlad Filat, s-a exprimat destul de explicit - cea mai mare problemă a Republicii Moldova este conflictul îngheţat din Transnistria, unde se află circa 1.500 de militari ruşi. "Avem nevoie de sprijinul Statelor Unite în soluţionarea conflictului transnistrean", a declarat Vlad Filat atunci, care a promis în discursul său din Scuarul Teatrului de Operă și Balet din Chișinău că va da o mână de ajutor Republicii Moldova în acest sens. De fapt, acest lucru ar însemna că trupele ruse care susţin regimul separatist din Transnistria vor trebui să plece acasă, iar teritoriul va trebui să fie reîntors sub conducerea noului guvern pro-occidental de la Chişinău", scrie TIME.

"Această stare de lucruri nu va fi acceptată cu uşurinţă de Moscova, mai ales dacă Statele Unite se vor implica prea mult, spune director adjunct al programului pentru Europa şi Eurasia de la centrul Carnegie pentru Pace de la Washington, Matthew Rojansky. "Dacă Biden va insista în a spune că America va lua sub aripa sa, Republica Moldova, va atrage împotriva sa tot felul de forțe inamice din politica rusă," mai spune expertul.

Parlamentarul rus, Konstantin Kosaciov, consideră că "administraţia Bush urmărea interesele sale ignorând aspirațiile Rusiei, obraznic și fără să țină cont de părerea cuiva, însă echipa lui Obama încearcă să acţioneze delicat şi fără emfază". Potrivit lui, este foarte puţin probabil că Republica Moldova va fi o piedică în resetarea relațiilor între Rusia și Statele Unite. În primul rând deoarece sprijinul Transnistriei a creat mai multe probleme Rusiei decât s-a anticipat, "parcă ai duce o valiza fără mâner," spune oficialul rus.

"Totuși, Moscova ar prefera în continuare ca Statele Unite să nu se implice direct în problema dată. "Ne putem descurca și fără americani", a mai spus Kosaciov. Întrebarea constă în faptul dacă Washingtonul de data aceasta va rămâne pe tuşă. După vizita lui Biden e puțin probabil", conchide publicația americană.

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: