Kommersant: Georgia propune Rusiei modelul transnistrean de monitorizare a frontierelor în regiunile Abhazia şi Osetia de Sud

joi, 10 martie 2011

Kommersant: Georgia propune Rusiei modelul transnistrean de monitorizare a frontierelor în regiunile Abhazia şi Osetia de Sud
Foto: kommersant.ru

Ieri, la Berna (Elveţia) diplomaţii ruşi şi georgieni au început să discute problema aderării Rusiei la Organizația Mondială a Comerțului (OMC). Tbilisi insistă asupra introducerii controalelor vamale georgiene la frontierele dintre regiunile Abhazia şi Osetia de Sud și Federația Rusă, anunțând astfel disponibilitatea găsirii unui compromis.


Potrivit autorităților georgiene, prin compromis Georgia înţelege apariţia în zonele de frontieră a controlorilor europeni. Moscova este categoric împotriva acestei propuneri.
În ajunul reuniunii de la Berna, Georgia a declarat că este gata să dea dovadă de flexibilitate. "Vom căuta alternative. O alternativă posibilă este modelul transnistrean", a declarat pentru Kommersant, vicepreședintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului Georgian, Giorgi Kandelaki.

Modelul transnistrean va presupune monitorizarea perimetrului exterior al frontierelor regiunilor Abhazia şi Osetia de Sud de către organizaţiile internaţionale, sau misiunea UE. Acest model este testat şi funcţionează în Transnistria. Autorităţile nerecunoscutei republici nu permit vameșilor moldoveni accesul la frontiera dintre Ucraina și Transnistria, însă acolo activează misiunea EUBAM (European Union Border Assistance Mission to Moldova and Ukraine). 

"Noi propunem colegilor ruşi să preluăm modelul transnistrean, când organizaţiile internaţionale monitorizează perimetrul extern al frontierelor enclavei separatiste. Cu alte cuvinte, suntem de acord ca frontiera să fie controlată de reprezentanţii internaţionali cum se face în cazul Republicii Moldova, la frontiera dintre Transnistria şi Ucraina", a explicat sursa din guvernul georgian.

Cu toate acestea, compromisul propus de Georgia nu este acceptat de Rusia, iar solicitarea de a permite accesul polițiștilor de frontieră georgieni este calificat irealizabil.

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: