Moldova este cel mai fidel consumator al făinii din Ucraina

joi, 10 martie 2011

Moldova este cel mai fidel consumator al făinii din Ucraina
Foto: esquire.com

Potrivit datelor Biroului naţional de Statistică al RM, producţia de grâu a RM a crescut în anul 2010 cu 1,5%. Cu toate acestea, Guvernul a luat decizia de a stopa exportul de grâu, iar pentru a ne acoperi rezervele interne, importăm făină din Ucraina. Potrivit AgriMarket.info, în luna ianuarie curent, cel mai fidel consumator de făină ucrainească a fost RM.


FMI, cu ocazia misiunii sale de lucru la Chişinău din 2-16 februarie, a solicitat autorităţilor să anuleze interdicţia pentru exporturile de grâu. Premierul Vlad Filat menţionase atunci că această decizie a fost luată pentru a susţine securitatea alimentară a ţării şi a evita creşterea preţurilor pentru produsele de panificaţie.

Ulterior, au fost confirmate informaţiile, potrivit cărora grâul iese din ţară sub formă de făină. Mai mult decât atât, presa din Orientul Mijlociu, a scris că, în urma unei licitaţii ce a avut loc săptămâna trecută, Liban a achiziţionat din RM 7 500 tone de grâu şi că acesta urmează să ajungă la destinaţie la 5 aprilie curent.

Menţionăm că, potrivit Comitetului Interguvernamental de Statistică al CSI, dintre statele Comunităţii, Republica Moldova a înregistrat în anul 2010 cea mai înaltă cotă de creştere a producţiei de cereale, cu 11,5%, ridicându-se la 2,4 milioane de tone. Ucraina, principala ţară din care exportăm făină, a avut o producţie de 39,2 milioane tone, în scădere cu 14,8%.

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: