Efectele economice ale cutremurului din Japonia

sâmbătă, 12 martie 2011

Efectele economice ale cutremurului din Japonia
Foto: Wall Street

Seismul puternic din Japonia nu a cauzat doar valuri tsunami, incendii şi alunecări de teren, ci şi consecinţe, deocamdată dificil de evaluat, în mediul economic şi de afaceri. Vedeţi în continuare care sunt efectele economice imediate ale cutremurului din Japonia, identificate de wall-street.ro


1. Indicele Nikkei al bursei de la Tokyo este la minimul ultimelor cinci săptămâni
Contractele futures pe indicele Nikkei au căzut cu 3% după închiderea şedinţei bursiere. Indicele Hang Seng al bursei de la Hong Kong a picat şi el cu 1,8%, iar în Singapore piaţa s-a prăbuşit cu peste 3%. Şi bursele europene au deschis pe scădere. Indicii futuresc Euro STOXX 50, DAX în Germania şi CAC din Franţa au avut căderi de 0,7 şi 0,8%.

2. Yenul s-a depreciat semnificativ faţă de dolar şi euro
Moneda japoneză a coborât cu 0,3% faţă de dolar. Analiştii anticipează o corecţie abruptă a yenului şi decizia din partea Băncii Japoniei de a menţine înclinaţia către dobânzi mai mici la consiliul de săptămâna viitoare. Seismul a cutremurat întreaga piaţă financiara din Asia, toate bursele şi monedele de pe acest continent fiind afectate.

3. Cosecinţe în asigurări
Munich Reinsurance şi Swiss Reinsurance Co, două dintre cele mai mari companii de asigurare din lume, au înregistrat scăderi ale cotaţiilor de pe bursele europene.

4. Fabrici închise
Toyota, cel mai mare constructor auto din lume, a închis trei fabrici, a declarat purtătorul de cuvânt al companiei. Denso Corp, cel mai mare producător de piese auto din Japonia, a anunţat că o fabrică în sudul oraşului Miyagi a fost afectată. Probleme din cauza seismului au apărut şi în cazul Sony, Canon şi East Japan Railway Co, cel mai mare operator feroviar.

5. Industria petrolieră, în pericol

Mai multe centrale nucleare şi rafinării petroliere din Japonia s-au închis. Mai multe instalaţii industriale, inclusiv o rafinărie şi o fabrică de oţel, au ars. Potrivit experţilor, în contextul creşterii puternice a preţului petrolului, care a afectat perspectivele economiei globale, seismul de vineri ar putea determina banca centrală a Japoniei sa păstreze o politică monetară care ar favoriza economia.

Sursa: UNIMEDIA cu referire la Wall Street


0 Comments: