(video, foto) Vicepreședintele SUA către moldoveni: Împreună cu președintele Obama ne bucurăm pentru dvs. Aplaudăm succesul R. Moldova

vineri, 11 martie 2011

(video, foto) Vicepreședintele SUA către moldoveni: Împreună cu președintele Obama ne bucurăm pentru dvs. Aplaudăm succesul R. Moldova
Foto: UNIMEDIA

Vicepreședintele Statelor Unite ale Americii, Joseph Biden, efectuează astăzi o vizită oficială la Chișinău. La ora 14.00, acesta a ținut un discurs public în Scuarul Teatrului de Operă și Balet, în care a lăudat succesele înregistrate de țara noastră în ultima perioadă, dar a precizat că Guvernul mai are mult de muncit. "Împreună cu președintele Barack Obama am următit această luptă a dvs și ne-am bucurat pt succesul R. Moldova. Suntem hotărâți să vă susținem economic. Aplaudăm succesul dvs, însă voi spune clar - Guvernul dvs are încă multe de făcut la capitolul corupție și combaterea traficului de ființe umane", a declarat înaltul demnitar american.  

De cealaltă parte, premierul Vlad Filat, a mulțumit SUA pentru sprijinul oferit. "Este o zi cu adevărat istorică. Nu spun asta pentru că vine prima dată un vicepreședinte al SUA în Moldova. Această vizită vine să confirme rezultatele pozitive înregistrate de țara noastră", a menționat Filat în discursul său.


Citește mai jos principalele declarații făcute de Vicepreședintele SUA în Moldova, Joe Biden și premierul Vlad Filat, în scuarul Teatrului de Operă și Balet.

Vlad Filat, premierul R. Moldova:

Permiteți-mi în numele cetățenilor să salut călduros vizita vicepreședintelui SUA în Moldova, Joseph Biden. Bine ați venit la Chișinău. Este o zi cu adevărat istorică. Nu spun asta pentru că vine prima dată un vicepreședinte al SUA. Această vizită vine să confirme rezultatele pozitive înregistrate. În SUA, Moldova nu era cunoscută prin lucruri bune, dar prin faptul că venim dintr-un regim autoritat. Am avut ocazia să am mai multe întâlniri, inclusiv cu dna Hillary Clinton. M-au emoționat profund. Vă rog să transmitreți recunoștința noastră poporului american, dlui președinte al SUA, Barack Obama și dnei Secretar de Stat, Hillary Clinton.

Recunoștința noastră o transmitem și celui mai moldovean dintre americani, ambasadorului american în R. Moldova, Asif Chaudry, cel care și-a dat toată priceprea pentru a ne susține. Vizita lui Joe Biden reprezintă un gest profund. Știm că RM trece o perioadă de tranziție. Dar, la final ne așteaptă un final mai bun pentru cetățeni. Prezența lui Joseph Biden confirmă că R. Moldova e sprijinită la cel mai înalt nivel. Dle vicepreședinte, în calitate de înalt mesager al poporului american, ați transmis mesaje de susținere în multe țări. Am văzut cum în 20 de ani, vecinii noștri din vest au reușit să adere la UE, să edifice democrația în țara lor. Și R. Moldova își dorește un viitor european. Prin reformele pe care le vom face vom extinde spațiul european de valori democratice spre est. Deși e o diferență mare de teritoriu și putere militară între țările noastre, SUA au tratat întotdeauna Moldova cu respect și a sprijinit-o în clipele cele mai dificile.


Foto: UNIMEDIA

Joe Biden, vicepreședintele SUA:
Am auzit de ospitalitatea dvs, dar nu m-am așteptat la atât de mult. În numele președintelui Obama vreau să vă spun că acesta este un privilegiu deosebit, să mă flu aici - un moment important din istoria țării dvs, din istoria lumii. Libertatea o simțim, iar democrația se materializează. În Tunisia și Egipt oamenii s-au ridicat pentru drepturile lor și fac acum primii pași spre democrație. În Libia, poporul luptă pentru a-și dobândi drepturile. SUA va fi alături de Moldova. În Georgia sprijinim dezvoltarea democrației și integritatea țării. Poporul ucrainea aspiră la un viitor democratic și european, îi vom ajuta să-și împlinească visul. În Belarus, alăturându-ne UE, am cerut eliberarea imediată a deținuțior politici și sacțiuni pentru Guvern. Sunt aici pentru a vă felicita pentru parcursul dvs. Trebuie să fiți mândri pentru ce ați realizat. Experiența dvs din Moldova dovedește că tranziția politică poate fi pașnică. Împreună cu președintele Obama am următit această luptă și ne-am bucurat pt succesul dvs. Suntem hotărâți să vă susținem economic. Aplaudăm succesul dvs. Însă voi spune clar - Guvernul dvs are încă multe de făcut la capitolul corupție și combaterea traficului de ființe umane. În ce privește transnistria, SUA a sprijinit și continuă să sprijine soluția care prevede integritatea teritorială a Moldovei. Viitorul Transnsitriei este în interiorul R. Moldova. Pe măsură ce veți face reforme, SUA vor acorda R. Moldova bani pentru sprijin. Această asistență financiară de 262 milioane dolari americani, pentru următorii 5 ani, este destinată pentru drumuri și agricultură. Vreau să vă spun că îi cunosc pe primarul de Chicago și actrița Natalie Portman. Ultima poartă cu ea o fotografie a bunicii sale, care este originară din Moldova. Și să șitiți că e mult mai frumoasă această Natalie ca alte actrițe. Ceea ce-și doresc moldovenii își dorește și SUA. O Moldovă de succes aduce beneficii tuturor. Sunteți o țară mică, dar atacați frontal probleme mari. Sunt mândru că am avut prilejul să fiu cu dvs azi să vă ofer sprijinul țării mele. Vă mulțumesc. Dumnezeu să binecuvânteze America și Dumnezeu să binecuvânteze Moldova. I'll be back :)




Foto: UNIMEDIA

În scurt timp vor apărea imagini video: 



Sursa: UNIMEDIA 
Video: Privesc.eu 


0 Comments: