ONU salută adoptarea Legii anti-discriminare în Moldova

vineri, 11 martie 2011

ONU salută adoptarea Legii anti-discriminare în Moldova
Foto: cpcs.ro

Comitetul ONU privind Eliminarea Tuturor Formelor de Discriminare Rasială apreciază pozitiv eforturile făcute de către Ministerul Justiției pentru îmbunătățirea cadrului legislativ și susține adoptarea Legii anti-discriminare în timp cât mai scurt pentru a diminua atitudinile și situațiile discriminatorii pe teritoriul Republicii Moldova.


Declarații în acest sens au fost lansate de către membrii CERD în cadrul examinării rapoartelor periodice, prezentate de către Guvernul Republicii Moldova, în perioada 1-2 martie.

Reprezentanții  societății civile au prezentat rapoarte alternative privind încălcările drepturilor omului sub forma discriminării etnice, rasiale, lingvistice, religioase și altor criterii conform Convenției ONU pentru eliminarea tuturor formelor de discriminare rasială.

CERD a exprimat un interes deosebit față de situația prezentă și de soluțiile propuse de guvern și ONGuri pentru prevenirea discriminării etnice, religioase și lingvistice, adresând reprezentanților statului un număr mare de întrebări privind protecția membrilor grupurilor religioase în cazul manifestațiilor în centrul capitalei, privind facilitarea liberei asocieri, privind accesul la educaţie al copiilor de etnie romă, decalajul dintre datele oficiale şi cele neoficiale ale numărului romilor, precum și despre interdicţia de şedere a persoanelor HIV pozitiv pe teritoriul Republicii Moldova.  

Aceste încălcări reprezintă situații discriminatorii care au loc frecvent în Republica Moldova, situații la care statul încearcă să facă față inclusiv prin măsuri legislative, cum ar fi elaborarea și adoptarea Legii privind Combaterea și Eliminarea Discriminării (Legea anti-discriminare).

În urma audierilor din martie 2008, CERD a emis, printre altele, și recomandarea de a adopta legislația anti-discriminare. Cu toate acestea, abia la 17 februarie 2011 această lege a fost aprobată de Guvern și transmisă către Parlament spre examinare.

Sursa: UNIMEDIA      


0 Comments: