(foto, video) BREAKING NEWS: Un cutremur cu magnitudinea 8,9 a zguduit Japonia. A avut loc primul tsunami

vineri, 11 martie 2011

(foto, video) BREAKING NEWS: Un cutremur cu magnitudinea 8,9 a zguduit Japonia. A avut loc primul tsunami
Foto: theage.com.au

Un puternic cutremur, cu magnitudinea de 8,9 pe Richter, a zguduit, cu puţin timp în urmă, coasta de nord-est a Japoniei. Autorităţile au emis alertă de tsunami. Valurile ar putea ajunge la şase metri. Cutremurul s-a simţit şi la Tokio. A fost emisă alertă de tsunami şi pentru Rusia, Insulele Marcus, Hawaii şi Marinele de Nord.


Oamenii se grăbesc să evacueze clădirile din zona portului din Tokio, unde o clădire a luat foc. Acoperişul unei clădiri unde avea loc o ceremonie de absolvire s-a prăbuşit. Oraşul Onahama a fost lovit de valuri de 4 metri care au măturat totul în cale.

Cutremurul s-a produs la o adândime de 24 de kilometri, la 376 de kilometri de Tokio. La puţin timp după cutremur au avut loc două replici de 6,4 la interval de un minut. Acestea au fost urmate la scurt timp de o nouă replică cu magnitudinea de 6 grade.

"Vor fi replici pe o perioadă destul de mare de timp. Replicile sunt în funcţie de cutremurul principal. O lună, două vor fi replici. Ca marime pot fi destul de mari. E unul dintre cele mai mare cutremure. Exceptând cutremur de 9,4 din Sumatra e cel mai mare din ultimii 20 de ani. Japonezii sunt bine pregătiţi, dar la asemenea magnitudine e greu să faci faţă acestor efecte catastrostofale", a declarat Mircea Rădulian, director ştiinţific Institutului de Fizică a Pământului.

În oraşul Onahama din districtul Fukushima au fost luate de valuri case şi maşini. Nu se ştie dacă sunt victime. În regiunea Miyagi, cea mai apropiată de epicentru, se aştepată valuri mai mari.

"Deja în partea estică a Rusiei vor fi valuri de 7 metri. Acest cutremur a fost precedat de un cutremur în Indonezia. Pe monitorul meu sunt nu mai puţin de 8 cutremure în această parte de lume. Sunt valuri tsunami anunţate de Paza de coastă, în partea de nord-est a Japoniei. Dacă ai cutremur peste 7,5 e sigur în proporţie de 90% că va fi tsunami", a declarat Gheorghe Mărmureanu, directorul Institutului de Fizică a Pământului.

















Cu doar două zile în urmă, coasta de nord-est a Japoniei a fost zguduită de un alt seism, cu magnitudinea de moment de 7,2, la o adâncime de doar 14 kilometri sub fundul mării, ceea ce a determinat declanşarea unei alerte de tsunami.

Cutremurele sunt un fenomen obişnuit în Japonia, aici aflându-se una dintre cele mai active arii seismice din lume. Aproape 20% dintre cutremurele cu magnitudine mai mare de 6 se produc în regiunea Japoniei.

În octombrie 2004, un cutremur cu magnitudinea de 6,8 a afectat regiunea Niigata, din nord, provocând moartea a 65 de oameni şi rănirea altor 3.000. A fost cel mai grav seism de la cutremurul cu magnitudinea de 7,3 care a lovit în 1995 oraşul Kobe, când au murit mai mult de 6.400 de persoane.





0 Comments: