NG: Chişinăul va trăi nu după spusele Moscovei, ci a Washingtonului

sâmbătă, 12 martie 2011

NG: Chişinăul va trăi nu după spusele Moscovei, ci a Washingtonului
Foto: printscreen

Directorul Centrului Berthold Beitz de pe lângă Consiliul German pentru Relaţii Externe, Alexander Rahr, a comentat pentru ziarul Nezavisimaia Gazeta semnificația vizitei lui Joe Biden la Chișinău. "Barack Obama încearcă să construiască un nou model de relaţii cu Rusia, însă establishment-ul american are o atitudine suspicioasă față de Rusia. Joe Biden joacă rolul unui lobbist al politicilor care nicidecum nu sunt îndreptate spre apropierea cu Rusia. El este cel care promovează politica la care a renunțat Obama. La un moment dat Biden a zburat în Georgia, într-un moment foarte dificil în relațiile acestei țări cu Rusia. Acum a venit la Chişinău", a declarat Rahr.


Potrivit lui, în prezent Republica Moldova este o verigă esenţială a politicii occidentale în zona fostei Uniuni Sovietice. Aici se află trupele ruse care rămân un simbol al Războiului Rece. SUA şi UE sunt cointeresate ca aceste trupe să plece din regiune. Despre aceasta a discutat Biden la Chișinău. Europa consideră că este necesar ca trupele rusești să se retragă în Federaţia Rusă, iar Transnistria să se integreze cu Republica Moldova. Doar astfel va exista stabilitatea la hotarele Uniunii Europene. Politica Statelor Unite promovează distanţarea țărilor din fostul lagăr socialist de Rusia, a țărilor care au fost considerate anterior zona de influenţă a Moscovei, conmsideră expertul german.

Publicația mai scrie că politicienii moldoveni au afirmat că Statele Unite și Europa lucrează activ în această direcție, însă ruşii nu acţionează în nici un fel. "Republica Moldova a devenit o piatră de încercare. Rusia nu se grăbește să-şi retragă trupele din Transnistria, deoarece este ameninţată să piardă imaginea de supraputere. Cu toate acestea Moscova nu se implică în procesele politice din Republica Moldova", consideră Alexander Rahr.

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: