Proprietăţi publice vechi, scoase la privatizare la preţuri noi

joi, 10 februarie 2011

Proprietăţi publice vechi, scoase la privatizare la preţuri noi
wordpress.com

Statul scoate din nou la privatizare cotele sale de participare în mai multe întreprinderi, cinematografe şi construcţii nefinisate, pe care nu a reuşit să le vândă anul trecut. De această dată, şi la un preţ mai mic. Astfel, la privatizare au fost expuse 37 de societăţi pe acţiuni, 3 cinematografe, 4 întreprinderi de stat, o societate cu răspundere limitată, 12 construcţii nefinalizate şi un avion.


Astfel, în perioada 22-25 februarie 2011, vor fi expuse la licitaţii „cu strigare”, prin Bursa de Valori, pachetele de acţiuni proprietate publică a statului. În 18 societăţi pe acţiuni, cota statului variază între 50 şi 100% , iar în celelalte 11 cota statului este mai mică de 50%.

Este anunţat concursul investiţional de privatizare a 3 cinematografe şi 4 întreprinderi de stat. Printre acestea, se află şi Uzina de bijuterii din Chişinău „Giuvaier”, la un preţ de 60 milioane lei, redus cu 5 milioane de lei faţă de preţul anunţat anterior, în decembrie 2010.

De asemenea, se anunţă concurs investiţional de privatizare a Aeronavei YAK-40 ER-YGD, avionul prezidenţial oferit drept cadou de către Vladimir Putin fostului preşedinte al RM, Vladimir Voronin. Preţul anunţat acum este de 4 milioane de lei, cu 500 mii lei mai puţin decât cel din decembrie 2010 şi cu circa 1,3 milioane mai mic decât cel propus când a fost scos la privatizare pentru prima dată.

Mâine, 11 februarie, va avea loc o conferinţa de presă prilejuită de relansarea procesului de privatizare a activelor statului. Amintim că ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, a declarat săptămâna trecută că în anul 2011, Guvernul va acorda o atenţie sporită privatizărilor, inclusiv şi în cazul unor astfel de complexe mari cum sunt "Air Moldova", "Banca de Economii", "Căile Ferate".

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: