Vameşii s-au speriat: Doamne, ce se întâmplă în ţara asta!

sâmbătă, 12 februarie 2011

Vameşii s-au speriat: Doamne, ce se întâmplă în ţara asta!
Foto: customs.gov.md

Mulţi dintre vameşii de la graniţa cu Republica Moldova sunt convinşi că ar putea fi arestaţi în orice moment. Unii refuză chiar să plece în concediul dinainte stabilit, de teamă să nu devină imediat suspecţi. Trebuia să plec în vacanţă, dar nu mă mai duc, că zic ăştia: "Uite, contrabandistul, a fugit". Nu vezi, vine elicopterul, te duce la Bucureşti şi acolo îţi găsesc ei ceva să te lege", se plângea miercuri un vameş ieşean colegului său din Vama Sculeni.


Am ajuns la acest punct de trecere a frontierei pentru a vedea cum a afectat arestările DNA micul trafic de frontieră. Am trecut marţi noaptea graniţa în Republica Moldova şi am cumpărat de la Cahul cinci cartuşe de ţigări şi cinci litri de alcool. Legea prevede că o persoană poate intra în România, dacă vine dintr-o ţară non-UE, cu doar două pachete de ţigarete şi un litru de alcool de persoană.

Ce refuză românul primeşte moldoveanul

Primul punct de trecere a frontierei testat a fost Giurgiuleşti, din Galaţi. Vameşii basarabeni sunt la curent cu "nebunia arestărilor" de dincoace de Prut. Când a văzut că am depăşit limita legală de produse, unul dintre ei ne-a avertizat. "Noi vă lăsăm, dar la români nu treceţi. E foarte mare controlul, de când cu arestările astea". Am pornit totuşi spre Giurgiuleşti şi, preventiv, am pus 100 de lei într-unul dintre paşapoarte. Am dat actele unui poliţist de frontieră şi totodată i-am spus că avem la noi mult tutun. Când a descoperit banii, agentul s-a întors speriat. "Vedeţi că aţi uitat ceva aici. Şi nu mai umblaţi cu prostii", ne-a certat. Apoi, în loc să confişte marfa pe care o aveam în plus şi să ne lase în propria ţară, poliţistul a refuzat să mai aibă de a face cu noi şi ne-a întors în Republica Moldova. Am revenit la graniţa moldovenească şi vameşul basarabean a început să râdă. Cum la ei nu au loc arestări, a realizat că i-ar putea ieşi un câştig pe seama noastră. "Nu puteţi intra la noi, că aveţi prea multe ţigări şi alcool". I-am explicat că le-am cumpărat de la Cahul şi tocmai trecusem pe acolo în urmă cu zece minute. "Nu contează", ne-a replicat sec. Prinşi între frontiere, am băgat 100 de lei moldoveneşti în paşaport şi l-am întins funcţionarului. Basarabeanul a luat banii şi abia atunci a decis să ne lase să trecem dincolo de Prut.

"Eu am trecut zece pachete, ascunse în buzunare"

A doua zi, am abordat o altă variantă. Pentru a vedea cât de departe merg vameşii cu această neaşteptată corectitudine, am redus cantitatea de marfă cu care urma să trecem fiecare dintre noi frontiera. Unul dintre noi a luat patru cartuşe de ţigări şi doi litri de coniac, după care a pornit cu maşina spre Vama Albiţa. Cel de al doilea a băgat în bagaje un cartuş de ţigarete şi trei litri de coniac şi s-a urcat într-un microbuz care făcea curse între Chişinău şi Iaşi.

La Vama Albiţa, coada era destul de mare pentru că fiecare persoană era controlată atent. Când ne-a venit rândul, le-am explicat anagajaţilor statului ce transportăm. Vameşii au luat foc. Au verificat atent portbagajul, sub roata de rezervă, după banchete şi la motor. Au refuzat orice discuţie despre bani şi au decis să ne confişte produsele, iar la rugăminţile noastre de a nu aplica legea, unul dintre funcţionari ne-a replicat mâhnit: "Doamne, nu vedeţi ce se întâmplă în ţara asta?". O concesie au făcut totuşi: în loc de două pachete, cât este voie, ne-au lăsat patru.

Pe cea de a doua rută, basarabenii din microbuzul de Chişinău erau burduşiţi de ţigări ascunse prin haine, spre dezamăgirea şoferului. "Care nu duce ţigări, că vreau să-mi transporte mie nişte pachete? Cum, toţi aveţi deja ale voastre?", s-a mirat conducătorul auto. Când au aflat că noi intenţionăm să declarăm corect ce transportăm, micii contrabandişti s-au revoltat. "Ascunde-le, nu fi fraier. Pune câte un pachet prin buzunare, că ăştia controlează numai la bagaje". La Vama Sculeni, întreg microbuzul a fost golit de oameni şi bagaje. S-au cercetat amănunţit documentele, apoi ne-au lăsat să aşteptăm o oră. Funcţionarii şi poliţiştii de frontieră erau deja blocaţi cu alţi turişti. Într-un târziu, un vameş grăbit ne-a cerut să declarăm singuri dacă avem ţigări. "Nu spune nimic, stai după mine", ne-a rugat o bătrână care nu era la primul transport de tutun din viaţa sa. Am recunoscut totuşi şi funcţionarul ne-a explicat că pachetele în plus vor fi confiscate. După ce am ieşit din vamă, micii traficanţi basarabeni din microbuz ne priveau cu milă: "De ce le-ai spus? Eu am acum la mine zece pachete şi am trecut. Uite, am pus în buzunare, am vreo două la laptop, unul pe sub haine", ne-a explicat un tânăr, care ne-a povestit că face la fel la fiecare drum spre România.

ACUM 2 ANI

5 lei pentru fiecare cartuş de ţigări trecut ilegal era taxa pe care vameşii o reţineau la graniţa de est a României, în 2008, când reporterii României Libere au realizat o investigaţie cu camera ascunsă printre contrabandiştii români, basarabeni şi ucraineni.

50 de pachete de ţigări, 10 litri de alcool şi 300 kilograme de prune au trecut jurnaliştii prin punctul de trecere a frontierei Giurgiuleşti, din Galaţi, cu acordul vameşilor; legal, ar fi avut voie la doar 10 pachete de ţigări şi 1 litru de alcool de persoană.

5 cartuşe ţigări au confiscat vameşii de la Albiţa, judeţul Vaslui, când ziariştii au încercat în 2009 un nou experiment privind micul trafic de la frontieră.

Sursa: newspad.ro


0 Comments: