miercuri, 9 februarie 2011
![]()
Foto: hurriyetdailynews.com
|
„Actualul blocaj politic a dus țara la trei scrutine electorale și un referendum. În mod normal, organizarea unui referendum este o cale bună, în orice țară, de a aduce o problemă în vizorul populației. Dar, în mai puțin de doi ani, Moldova a avut trei alegeri anticipate și un referendum, iar țara nu a putut funcționa normal. Moldova are nevoie de mai multă stabilitate și soluții viabile în perioada imediat următoare”.
Declarația aparține președintelui APCE, Mevlut Cavusoglu, și a fost lansată astăzi, 9 februarie, în cadrul unei conferințe de presă privind vizita sa la Chișinău.
Oficialul a subliniat că toate formațiunile parlamentare trebuie să vină cu amendamente la legislație, inclusiv la Constituție, pentru a depăși impasul politic.
Totodată, președintele APCE a îndemnat opoziția să nu boicoteze activitatea Legislativului și să participe activ la ședințele Parlamentului și la lucrul comisiilor parlamentare. „Am fost bucuros să observ că partidele politice sunt dispuse să meargă la compromis”, a constatat oficialul european, accentuând că pentru identificare unei soluții, autoritățile din Moldova ar putea apela la recomandările Comisiei de la Veneția.
”Președintele trebuie ales cât mai curând posibil”, a conchis Cavusoglu, explicând că stabilitatea politică este condiția principală pentru „ieșirea” Republicii Moldova de sub monitorizarea APCE și trecerea la etapa de post-monitorizare.
UNIMEDIA amintește că ieri, 8 februarie, Curtea Constituțională a decis că data alegerii șefului statului urmează a fi stabilită de Parlament. Reprezentanții AIE pledează pentru ziua de 28 septembrie, dar nu exlude și ideea organizării unui referendum. Preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei Mevlut Cavusoglu a efectuat o vizită oficială în Republica Moldova, în perioada 8-9 februarie 2011, la invitaţia Preşedintelui Parlamentului Republicii Moldova Marian Lupu. Acesta a avut întrevederi separate cu speakerul, premierul, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, precum şi cu preşedinţii fracţiunilor parlamentare.
0 Comments:
Post a Comment