Dolarul câştigă teren pe fondul tensiunilor din Egipt

vineri, 11 februarie 2011

Dolarul câştigă teren pe fondul tensiunilor din Egipt
ekonomistim.com

Dolarul american s-a întărit vineri în raport cu moneda euro, în condiţiile în care escaladarea tensiunilor din Egipt îi determină pe traderi să caute active mai sigure.


Pe piaţa de la Londra moneda euro a coborât vineri la prânz până la 1,3521 dolari de la valoarea de 1,3601 dolari înregistrează joi seară la bursa de la New York. De asemenea, dolarul american s-a întărit şi în raport cu yenul japonez fiind cotat la 83,52 yeni faţă de valoarea de 83,20 yeni înregistrată joi.

"Evoluţiile din Egipt i-au forţat pe investitori să evite activele riscante", a declarat Adrian Schmidt analist la Lloyds Banking Group. Dolarul american este privit ca o investiţie sigură în perioadele de turbulenţe geopolitice, în timp ce moneda euro este văzută ca o valută mai riscantă.

Armata egipteană a anunţat vineri că va ridica starea de urgenţă, a promis alegeri prezidenţiale libere şi a garantat alte concesii protestatarilor, dar a precizat că doreşte ca aceştia să renunţe la protestele de stradă.

În cazul zonei euro traderii sunt preocupaţi şi de speculaţiile cu privire la cine va fi viitorul preşedinte al Băncii Centrale Europene. Purtătorul de cuvânt al cancelarului german a anunţat că Angela Merkel se va întâlni cu guvernatorul Băncii centrale a Germaniei, Axel Weber, pe fondul zvonurilor că acesta s-a retras din cursa pentru desemnarea celui care îi va succeda în funcţie lui Jean-Claude Trichet.

Sursa: money.ro


0 Comments: