Nokia a intrat în criză

joi, 10 februarie 2011

Nokia a intrat în criză

Gigantul finlandez Nokia se află pe o „platformă în flăcări”, înconjurat de competitori inventivi, care muşcă din cota sa de piaţă, avertizează noul CEO al companiei, Stephen Elop, într-un mesaj intern trimis angajaţilor şi citat de presa internaţională.


Cota de piaţă a celui mai mare producător de telefoane mobile din lume a scăzut în 2010 la 28%, de la 38% în 2009. În acelaşi timp, competitori ca Apple, Google Android şi HTC au raportat creşteri sau s-au menţinut la nivelul din 2009. „Competitorii noştri nu ne fură cota de piaţă prin terminale, ci printr-un întreg ecosistem”, spune Elop.

„Primul iPhone a ieşit pe piaţă în 2007 şi noi încă nu avem un produs similar. Android (sistemul de operare dezvoltat de Google – n.r.) a apărut acum mai bine de doi ani, iar săptămâna aceasta ne-a detronat pe piaţa de smartphone-uri. Incredibil”, scrie noul CEO în memo-ul intern.

Astfel, producătorii chinezi împing compania finlandeză spre capătul inferior al pieţei de telefonie mobilă. „Sunt rapizi, sunt ieftini şi ne provoacă”, a scris Elop.

De-a lungul următoarelor săptămâni, Standard&Poor's şi Moody vor analiza situaţia financiară a Nokia şi vor decide dacă să reducă ratingul companiei, se mai menţionează în scrisoare. În plus, preferinţa pentru Nokia a scăzut în toată lumea. În Marea Britanie brandul a pierdut 8% din 2009, iar tendinţa se manifestă şi pe pieţe ce odată reprezentau puncte forte pentru Nokia, ca Rusia, Germania, Indonezia, Emiratele Arabe Unite şi aşa mai departe.

Nokia a afişat în ultimul trimestru din 2010 un profit operaţional de 884 milioane de euro, în scădere faţă de 1.14 miliarde de euro în aceeaşi perioadă din 2009. În schimb, vânzările nete s-au situat la 12.65 miliarde de euro, spre deosebire de 11.98 miliarde de euro în al patrulea trimestru din 2009.

Stephen Elop a mai precizat că în cele ce urmează compania trebuie fie să intre într-un ecosistem, fie să creeze unul, însă varianta adoptării unui sistem de operare ca Android sau Windows Phone 7 pare mai plauzibilă decât oricând. Nokia va informa vineri publicul cu privire la strategia sa viitoare.

Sursa: money.ro 


0 Comments: