Născuţi pesimişti: unele persoane sunt programate genetic pentru depresie

joi, 10 februarie 2011

Născuţi pesimişti: unele persoane sunt programate genetic pentru depresie
Foto: copilul.ro

Este un gând sumbru, dar se pare că unii dintre noi sunt născuţi cu predilecţia spre pesimism. Cei care sunt predispuşi să producă în cantităţi mai mici o substanţă chimică de la nivelul creierului, sunt supuşi unui risc mai mare pentru depresia cronică, spun cercetătorii.


Substanţa însărcinată cu predilecţia spre pesimism este neuropeptida Y (NPY), care reglează apetitul şi stresul. Lacunele observate la nivelul acestei structuri dau răspunsuri neurologice puternice, măsurabile la stimuli negativi, şi răspunsuri psihologice la durerea fizică, şi sunt de asemenea foarte bine reprezentate într-o populaţie care prezintă frecvent afecţiuni diagnosticate de depresie cronică.

Descoperirea ar putea duce la intervenţia eficace în tratarea depresiei şi a altor afecţiuni psihiatrice, precum şi la diagnosticarea timpurie, susţin cercetătorii de la Universitatea din Michigan, citaţi de dailymail.co.uk. Ele ar putea, de asemenea, să conducă la dezvoltarea unor terapii care pot fi adaptate fiecărui individ în parte, pe baza profilului lui genetic.

Dr. Jon-Kar Zubieta, unul dintre autorii studiului spune: "Am identificat un biomarker - în acest caz variaţia genetică - care este legat de riscul către depresie cronică. Acesta pare a fi un nou mecanism, independent de descoperirile anterioare folosite în tratamentul depresiei, ca serotonina, dopamina şi norepinefrina."

Sursa: realitatea.net

 


0 Comments: