Dialogul social pe piaţa muncii din Moldova

joi, 10 februarie 2011

Dialogul social pe piaţa muncii din Moldova
Foto: legal-in.eu

În data de 9-10 februarie proiectul Uniunii Europene “Consolidarea capacității Moldovei de gestionare a pieței muncii şi reîntoarcere a migranţilor” a organizat un seminar cu tema “Dialogul Social pe piața muncii din Republica Moldova ”. Acest seminar este primul din cele 4 planificate pentru anul curent , a căror scop este îmbunătățirea dialogului social pe piața muncii din Moldova.


“Dialogul social este o parte importantă a pieței muncii şi economiei în genere. În Suedia, construirea unui dialog social productiv şi cadrului legislativ respectiv a durat aproape 100 de ani. În Ucraina același proces a durat deja 6 ani. Prin urmare, sperăm ca în Moldova, având deja experiența tării cu o economie de tranziție, să avem, la finele acestui an, un dialog social “matur”. ” a menționat Goran  Trogen , unul din experții suedezi  care conduc seminarele şi dețin o experiență vastă în domeniul dialogului social.

La eveniment au participat actorii principali ai dialogului social: reprezentanți ai Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova si Confederației Naționale a Patronatelor, precum şi ai ministerului muncii, protecției sociale si familiei, ministerului educației si ministerului economiei.

“Acest seminar este primul de acest gen organizat in Moldova. La moment, deja există cadrul legislativ pentru o funcționare buna a dialogului social, care ar oferi soluții şi răspunsuri la întrebările apărute şi ar apăra drepturile fiecărei părți. Aprofundarea si îmbunătățirea dialogului între partenerii sociali va duce la ameliorarea situației pe piața muncii a forței de munca, astfel asigurând o bună angajare a cetățenilor. ” a menționat dl Sergiu Sainciuc, vice-ministrul Muncii, Protecției Sociale şi Familiei.

Potrivit dlui Per Lindberg , directorul proiectului UE, experiența Suediei si Ucrainei, poate constitui baza dialogului social pe piața muncii din Moldova, care tinde spre integrarea în Uniunea Europeană, şi alinierea la standardele europene şi internaţionale în toate domeniile. “Ce ne-am dorit, este să îmbunătățim şi să transformăm dialogul social în unul foarte funcțional, în același timp ținând cont de prevederile şi standardele Uniunii Europene. ” a mai adăugat dl Lindberg.

Atât membrii Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, cît şi a Confederației Naționale a Patronatelor s-au arătat dornici de a cunoaște cel mai bune practici ale Suediei si Ucrainei, pentru a evita şi anticipa eventualele dificultăţi ce ar putea apărarea în procesul negocierilor.

Conform acestora,  este binevenită implicarea partenerilor sociali în elaborarea şi implementarea prevederilor, convențiilor, acordurilor, negocierilor pe piața muncii. Astfel, se va cunoaște mai bine ce este de făcut, care este procedura ce trebuie urmată şi în ce măsură acţiunile partenerilor se înscriu în contextul practicilor bune înregistrate la nivel european şi mondial.

În cadrul seminarului, au fost discutate cele mai des întâlnite întrebări din practica de pe piața muncii din Moldova, cum ar fi: formarea salariului minim pe piața muncii, protejarea drepturilor angajaților, informarea angajaților, negocierile şi acordurile colective, contractele de muncă şi altele.

Un accent deosebit se va pune pe consolidarea capacităților partenerilor sociali pentru a oferi continuitate şi durabilitate dialogului social.

Publicitate

sursa: Unimedia

0 Comments: