Creierul îți spune dacă te poți lăsa de fumat sau nu

sâmbătă, 12 februarie 2011

Creierul îți spune dacă te poți lăsa de fumat sau nu
Foto: magazinstiintific.ro

Cercetatorii au descoperit o modalitate de a prezice daca fumatorii vor reusi sau nu sa renunte la viciu, prin utilizarea unei scanari RMN. Cu ajutorul acestei scanari se urmareste activitatea creierului, intr-o regiune anume,  regiune care este asociata cu schimbarile comportamentale.


Pentru a se ajunge la aceasta concluzie, oamenii de stiinta au apelat la 28 de fumatori care au fost supusi unui program anti-fumat.

Participantii au fost rugati sa vizioneze o serie de reclame cu privire la renuntarea la fumat, in timp ce o masina de imagistica, bazata pe rezonanta magnetica, a scanat activitatea creierelor lor.

Dupa derularea fiecarei reclame, cei supusi studiului au evaluat efectul pe care l-au avut asupra lor cele vizionate, in sensul  ca au indicat daca increderea in reusita este mai mare sau mai mica.

Cei care au prezentat o activitate intensa in cortexul prefrontal medial, au fost catalogati ca predispusi renuntarii la viciu in luna ce a urmat experimentului, fara a lua in considerare declaratiile facute de ei anterior.

"Ceea ce este interesant este faptul ca stiind ce se intampla in creierul unei persoane, in timpul vizualizarii de catre aceasta a unui anunt sau reclama, putem fi de 2 ori mai siguri de tendinta lor de a renunta la fumat…decat daca am avea doar constatatarile si evaluarile lor subiective”, a declarat liderul proiectului, Emily Falk.

"Se pare ca activitatea creierului nostru poate furniza informatii care nu pot fi constatate prin intermediul introspectiilor”, a adaugat  Falk, director al Laboratorului de Comunicare Neurostiintifica, Universitatea din Michigan.

Studiul a fost finantat de Institutul National de Sanatate si Fundatia Nationala de Stiinta, si a avut loc la Universitatea din California, Los Angeles.

0 Comments: