Sindicatele vor înainta un set de recomandări experţilor FMI

vineri, 11 februarie 2011

Sindicatele vor înainta un set de recomandări experţilor FMI
Foto: livenews.ro

Reprezentanţii Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova (CNSM) se vor întâlni astăzi, 11 februarie, cu experţii misiunii Fondului Monetar Internaţional (FMI) în Moldova, care se află la Chişinău în perioada 2-16 februarie 2011. În cadrul dialogului sindicaliştii vor recomanda FMI să nu facă presiuni fiscale, care să înrăutăţească şi mai mult situaţia economică a Republicii Moldova, informează icomunicat.md.


„Vrem ca experţii FMI să conştientizeze care este de fapt situaţia în economia naţională, astfel încât, deciziile luate de ei să nu aibă impact negativ asupra nivelului de trai al populaţiei”, a declarat preşedintele Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova, Oleg Budza.

Reprezentanţii sindicatelor vor aduce în vizorul FMI problemele din sistemul de salarizare, pensii şi compensaţii sociale şi vor insista asupra identificării resurselor disponibile a fi utilizate în vederea majorării acestora, în contextul recentelor majorări ale tarifelor la gazele naturale, energia termică, a preţurilor la motorină şi benzină, precum şi la un şir de mărfuri de larg consum.

În acest sens, sindicaliştii propun majorarea salariului minim în sfera bugetară în două etape: începând cu 1 ianuarie 2011 - de la 600 la 900 lei, iar de la 1 septembrie 2011 - până la nivelului minimului de existenţă. Tot până la cuantumul minimului de existenţă se cere şi majorarea pensiilor, în situaţia în care peste 500 mii de pensionari au pensii de până la 900 lei. La fel, se cere majorarea de 2 ori a compensaţiilor sociale, care să cuprindă toate categoriile de pensionari.

Misiunea FMI, condusă Nikolay Gueorguiev, se află în Moldova în contextul celei de-a doua evaluări a Memorandumului încheiat de Republica Moldova cu FMI, susţinut prin mecanismele de finanţare ECF (Mecanismul extins de creditare) şi EFF (Mecanismul de finanţare extinsă).

În timpul aflării sale în Moldova, experţii FMI vor analiza evoluţiile recente din economie şi progresul înregistrat în realizarea programului cu FMI. Totodată, aceasta va actualiza estimările macroeconomice şi va discuta cu autorităţile politicile de menţinere a stabilităţii macroeconomice şi creşterea economică durabilă în perioada următoare.

Programul Moldovei cu FMI este pe trei ani şi a fost aprobat la 29 ianuarie 2010. El este susţinut de un credit în valoare totală de 369,6 milioane de drepturi speciale de tragere (DST), din care 120 milioane de DST, adică 180 milioane de USD, au fost deja debursate. Următoarea tranşă de 77 milioane dolari SUA din cadrul programului va fi transferată după finalizarea celei de-a doua evaluări a programului.

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: