Chronicles: Occidentul trebuie să recunoască că Moldova este dependentă de gaze rusești și s-o lase în sfera de influență a Rusiei

vineri, 11 februarie 2011

Chronicles: Occidentul trebuie să recunoască că Moldova este dependentă de gaze rusești și s-o lase în sfera de influență a Rusiei
Foto: printscreen

Evoluţiile recente din Republica Moldova au plasat strategic fosta republica sovietică în centrul coridoarelor energetice din Europa Centrală şi de sud-est și în centrul relaţiilor uneori tensionate dintre Rusia și Occident, scrie editorialistul revistei americane Chronicles, Eugene Girin.


Potrivit publicației, la 7 februarie, senatorul Richard Lugar, un adept al expansiunii NATO şi un "şoim" rusofob, a cerut lui Obama să exercite presiune asupra lui Medvedev pentru a "rezolva" problema regiunii transnistrene.

"E ca şi cum Zidul Berlinului nu a căzut," scrie Girin. Richard Lugar consideră că soluţia este ca Moldova să absoarbă Transnistria, în schimbul autonomii limitate și mai mult formale. Această opinie este contrarie cu cea a locuitorilor regiunii separatiste, care în majoritatea sa covârşitoare doresc independenţă şi sunt susținuți de Moscova. Poziţia Kievului este ambivalentă.

"Către 2009, Voronin a devenit antagonist faţă de Rusia, cu toate acestea, şi-a făcut avansurile spre Occident, dar genuflexiunea lui tardivă nu a rezultat în nici un sprijin din partea occidentului nici pentru el şi pentru partidul său. Când a demisionat în 2009, "comunitatea internaţională", a susţinut recent renăscută facţiunea pro-română. De atunci, Republica Moldova a fost "guvernată" de o coaliţie de partide pro-române cu președintele parlamentului în rolul de "președinte interimar", mai scrie jurnalistul american.

Potrivit autorului, acest imbroglio se datorează amestecul Occidentului în afacerile Republicii Moldova. Încurajând interferenţa iredentistă a României, "comunitatea internaţională" a destabilizat ţara.

"Occidentul trebuie să recunoască că Republica Moldova este dependentă de gazele, petrolul și  pieţele forţei de muncă rusești pe care România nu le poate propune și să lase Republica Moldova să ia locul său de drept în sfera de influență a Rusiei, astfel un punct major de dispută între Rusia şi Occident vor fi evitate", conchide editorialistul de la Chronicles.

Sursa: UNIMEDIA cu referire la Chronicles


0 Comments: