Băncile răspund la critici: Se abordează greșit funcțiile băncilor!

duminică, 6 martie 2011

Băncile răspund la critici: Se abordează greșit funcțiile băncilor!
Foto: ABM

„Este o abordare greșită atunci când se critică băncile pentru că nu acordă credite în scopul susținerii creșterii economice, sau pentru că acestea sunt foarte scumpe. De asemenea, se greșește când se afirmă că băncile sunt nevoite să motiveze populația să-și plaseze economiile în depozite aplicând dobânzi relativ înalte, ceea ce în final determină ratele înalte la credite”. Aceasta este poziția oficială a băncilor din RM, enunțată printr-un comunicat al Asociației Băncilor din Moldova (ABM), plasat pe icomunicat.md. Vezi în continuarea argumentele băncilor în acest sens. 


„Banca este o instituție financiară care are ca obiectiv principal de activitate atragerea de depozite şi acordarea de credite și care obține venituri în urma prestării acestor servicii financiare. Băncile sunt societăți pe acțiuni care activează în baza principiilor fundamentale ale economiei de piață: libera concurență și libera inițiativă. Totodată, băncile nu pot fi forțate să acorde credite în condiții de risc și incertitudini. Iar acestea sunt multe. În așa condiții băncile rămân precaute la acordarea creditelor”, se arată în comunicatul ABM.

„Instituțiile bancare oferă produsele de economisire din simplul motiv că atragerea economiilor reprezintă activitatea de bază a unei bănci, iar prețul pe care îl oferă în schimb este determinat în primul rând de așa factori economici, cum sunt rata inflației și nivelul lichidității din sistem. Este irațional, din punct de vedere economic, pentru un depunător să facă un plasament în bancă pe termen de un an la o rată a dobânzii mai joasă decât nivelul inflației anuale”, explică băncile.

„Totodată, trebuie să constatăm că, din retrospectiva anului 2010, sistemul bancar moldovenesc şi-a menţinut stabilitatea și potenţialul de dezvoltare, atestând un grad ridicat de lichiditate. Majorarea cu 13% a soldului depozitelor în anul 2010 indică o sporire certă a credibilităţii sistemului bancar, iar creșterea creditelor în economie cu 12,7% arată că sistemul bancar susține economia”, menționează băncile din RM. Potrivit acestora, calitatea portofoliului de credite rămâne principala provocare, deși în ultimele luni ale anului 2010 acest indicator s-a îmbunătățit.

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: