marți, 29 iunie 2010
Foto: jandarmi.net
|
În noaptea de 28 spre 29 iunie 2010, 20 de persoane din România şi-au pierdut viaţa în urma inundaţiilor: 6 persoane din judeţul Botoşani şi patru în judeţul Suceava. Săptămâna trecută au decedat alte două persoane din Suceava, câte o persoană din Iaşi, Alba, Bacău şi Vrancea şi câte două persoane din Cluj şi Vâlcea. Pe lângă victime, au fost distruse şi avariate poduri, drumuri, case şi terenuri agricole.
"Ne-a lovit un fenomen foarte păgubos. Nici nu putem face o estimare a
pagubelor, dar pot să spun, din ce am vazut, că acestea sunt imense şi
constau în distrugeri de drumuri, animale pierdute, distrugeri de
podeţe, de case", a spus şeful CJ Botoşani Mihai Ţâbuleac.
Peste 1.700 de oameni din judeţul Botoşani au fost evacuaţi din calea apelor. Mai multe localităţi din judeţ sunt afectate de inundaţii, situaţia cea mai gravă fiind în oraşul Dorohoi, unde sute de gospodării au fost acoperite de ape, localnicii afectaţi fiind evacuaţi de către pompieri şi jandarmi.
"A plouat extrem de mult, 163 de litri pe metrul patrat. Este o cantitate enormă şi pe o suprafaţă foarte mare şi a creat aceasta viitură. Aproximativ un sfert din Dorohoi este sub ape, este o situaţie unică şi neîntâlnită până acum în zonă. Sunt foarte multe locuinţe în apă. Am solicitat sprijinul colegilor de la Suceava si Iasi si actionam pentru salvarea persoanelor", a declarat, în noaptea de luni spre marţi, la Realitatea Tv, şeful ISU Botoşani, Radu Anton.
Peste 52 de localităţi din Suceava au fost grav afectate de inundaţii în noaptea de luni spre marţi, mai multe drumuri şi poduri fiind avariate, 270 de persoane au fost evacuate din calea apelor, două persoane au murit, opt persoane sunt dispărute şi alte opt sunt izolate în podurile caselor. Potrivit datelor centralizate de Instituţia Prefectului judeţului Suceava, marţi dimineaţă erau 13 case distruse, 936 de case avariate şi peste 400 de case izolate, transmite corespondentul NewsIn.
De asemenea, viiturile au distrus opt kilometri de drumuri judeţene şi 25 de kilometri de drumuri comunale. Nouă poduri şi mai multe podeţe au fost distruse, iar 21 de poduri şi aproape o sută de podeţe au fost avariate. Potrivit prefectului Sorin Popescu, 270 de persoane au fost evacuate din calea apelor, două persoane au murit, una a fost rănită, opt persoane sunt dispărute şi alte opt persoane sunt izolate în podurile caselor. De asemenea, au fost inundate 1.166,5 hectare de paşune şi teren agricol. Marţi dimineaţă, la ora 4.30, 379 de posturi de transformare erau avariate, iar 32 de comune au rămas fără alimentare cu energie electrica.
Două persoane din Făureşti, judeţul Vâlcea, au murit, luni seara, lovite de trăsnet, în timp ce munceau la o plantaţie de viţă-de-vie din localitatea Prundeni, iar alte două persoane au suferit răni grave, transmite corespundentul NewsIn. Vremea rea a făcut o victimă şi în localitatea Suteşti. O femeie care se afla cu vaca la păscut a fost curentată de un stâlp care a fost doborât de furtună.
Administraţia Naţională de Meteorologie a prelungit codul galben de ploi pentru nordul şi centrul Moldovei şi zona Carpaţilor Orientali. În acelaşi timp s-a făcut o avertizare de vreme severă pentru judeţele Botoşani şi Iaşi.
0 Comments:
Post a Comment