Curtea de conturi: Veniturile fiscale depind de stabilitatea legislaţiei fiscale

marți, 29 iunie 2010

Curtea de conturi: Veniturile fiscale depind de stabilitatea legislaţiei fiscale
Foto: eastview.com

Cota Serviciului Fiscal de Stat la formarea veniturilor bugetare ale Republicii Moldova constituie în anul 2009 - 58,1%. Variaţia anuală a acestuia este în fond nesemnificativă şi constituie 3-4 puncte procentuale. Chiar dacă pe termen mediu şi lung această cotă s-ar putea diminua, SFS îşi va păstra rolul determinant în sectorul acumulării veniturilor, arată Raportul de audit al Curţii de Conturi prezentat astăzi, 29 iunie 2010. Curtea menţionează că un rol important la acumularea veniturilor ţine de stabilitatea actelor notrmative. Codul fiscal, de exemplu, care este principalul act normativ fiscal al Republicii Moldova şi a fost adoptat în prima variantă în anul 1997, până în prezent a fost modificat în proporţie de 90%.


Veniturile totale încasate în anul 2009 la bugetul public naţional au fost în sumă de 23244,1 milioanelei, dintre care Serviciului Fiscal de Stat (SFS) i-au revenit 13667,4 milioane lei sau 58,8%. Comparativ cu anul 2008, veniturile administrate de către organele SFS sunt în descreştere cu 2,1%. Astfel, din suma totală a veniturilor, veniturile fiscale au constituit 13667,4 milioanelei sau mai puţin cu 2799,0 milioane lei faţă de veniturile anului 2008.

La formarea părţii de venituri a bugetelor anuale sunt utilizate peste 1000 acte normative. Curtea de Conturi consideră în acest context că un rol determinant asupra veniturilor acumulate la buget îl joacă stabilitatea legislativă. În acest context se menţionează că legislaţia financiară care aprobă şi prin care se administrează veniturile fiscale este extrem de instabilă. Ca exemplu, legile bugetare anuale în ultimii 3 ani au fost modificate de 2-3 ori. Codul fiscal, principalul act normativ fiscal al Republicii Moldova, care a fost adoptat în prima variantă în anul 1997, până în prezent a fost modificat în proporţie 90%.

sursa: Unimedia

0 Comments: