Prin decizia CEDO, va primi 15 mii de euro de la stat: A fost maltratat în închisoare

miercuri, 22 iunie 2011

Prin decizia CEDO, va primi 15 mii de euro de la stat: A fost maltratat în închisoare

Încă o hotărâre CEDO împotriva RM a fost pronunțată ieri, 21 iunie, anunță asociația Juriștii pentru Drepturile Omului. Reclamantul Ipate Nichita s-a plâns, în particular, că în 2006, când era deținut într-un penitenciar din Chișinău, a fost maltratat şi nu a beneficiat de o anchetă efectivă privind maltratarea acestuia. Acesta urmează să primească din partea Guvernului Republicii Moldova 15100 de euro.


Potrivit lui Ipate, pentru că a refuzat să se transfere în altă celulă, pe când se afla în arest preventiv la Penitenciarul nr. 13 din Chișinău, a fost bătut de către ofiţeri, fiind lovit cu pumnii şi cu bastoane de cauciuc, apoi cu capul de perete. 


„Când nu a mai putut rezista, reclamantul a fost împins cu forţa în celula 121, unde el s-a lovit de fereastră, a spart-o, iar cu cioburile de sticlă a încercat să-şi taie venele în speranţa că poliţiştii vor înceta maltratarea şi vor chema un medic. Totuşi, maltratarea a continuat, iar ulterior reclamantul a fost prezentat unui psihiatru”, se spune în cererea reclamantului.

Ulterior Ipate a declarat greva foamei, a depus o plângere la Ministerul Justiției, însă aceasta a fost considerată nefondată. La data de 29 martie 2007 reclamantul a fost condamnat pentru omorul unei persoane şi tentativă de omor a unei alte persoane. De asemenea, el a fost condamnat pentru ameninţarea cu violenţă a cinci colaboratori din Penitenciarul nr. 13, care l-au escortat în altă celulă.

Curtea a concluzionat că investigarea plângerii reclamantului privind maltratarea acestuia a fost ineficientă şi prelungită în rezultatul refuzurilor repetate de a începe urmărirea penală şi a omisiunii de a efectua într-un termen rezonabil şi într-o manieră esenţială măsurile de investigaţie, după cum s-a constatat de către judecătorul de instrucţie. Aceste greşeli sunt incompatibile cu obligaţiile procedurale art. 3 CEDO.

Curtea a acordat reclamantului 15 mii de euro cu titlu de daune morale şi 100 de euro cu titlu de costuri şi cheltuieli.

UNIMEDIA precizează că CEDO a înregistrat, în 2010, cu aproape 1/3 mai puţine cereri îndreptate împotriva Moldovei decît în 2009.

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: