Izvestia: Pe piața rusă, vinurile moldovenești au fost reabilitate în totalitate

duminică, 19 iunie 2011

Izvestia: Pe piața rusă, vinurile moldovenești au fost reabilitate în totalitate
Poză simbol

La Sankt-Petersburg a fost deschis noul terminal pentru exportatorii de vinuri moldoveneşti, scrie publicația rusă Izvestia. Deschiderea terminalului a coincis cu desfășurarea la Sankt-Petersburg a Forumul Economic Internaţional. La eveniment a fost prezent ministrul Economiei al Republicii Moldova, Valeriu Lazăr.


Potrivit ziarului rus, atenţia ministrului moldovean pentru acest eveniment este uşor de explicat. Până în 2006, Republica Moldova a ocupat mai mult de 30% (iar conform unor date neoficiale şi 50%) din piaţa rusă a vinurilor seci. Însă în 2006, relaţiile dintre cele două ţări s-au tensionat şi în consecință a fost introdusă interdicţia privind furnizarea de vinuri din Republica Moldova.

Conform aceleiași publicații, anul trecut relațiile dintre Rusia şi Moldova s-au încălzit considerabil. Chiar şi şeful Rospotrebnadzor, Ghenadi Onișcenko, nu mai găsește atât de des componente dăunătoare în vinurile moldovenești. 

Ultimele restricţii cu privire la revenirea vinurilor moldoveneşti pe piaţa rusă au fost eliminate. Cu toate acestea, potrivit experţilor, acest lucru puţin probabil va ajuta Moldova să recupereze piața pierdută. Dacă înainte de interdicţie, Republica Moldova furniza peste 20 de milioane de decalitri de vin şi peste 50 de milioane de decalitri de vin brut, în prezent, Rusia importă doar 7-8 milioane.

În perioada de interdicție, segmentul de piață a vinurilor moldoveneşti a fost ocupat de Bulgaria, Spania şi producătorii ruşi, iar liderul pentru anul trecut va deveni Italia. Ca urmare, în prezent, cota de vin moldovenesc este de numai 5-6%.

"E imposibil de recâștigat segmentul pierdut al pieții ruse. Bineînţeles, dacă guvernul moldovean nu va împrumuta de la Occident câteva miliarde de dolari pentru a-i investi în promovarea vinurilor sale în Federația Rusă", a declarat preşedintele Uniunii viticultorilor şi vinificatorilor din Rusia, Leonid Popovici.

În aceste condiții, Republica Moldova nu mai consideră Rusia ca principala piață de comercializare a vinului. Țara se îndreaptă spre pieţele ţărilor vecine şi UE.

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: