(video)Tehnologia cucereşte arta: A apărut robotul care-ţi schiţează portretul

miercuri, 22 iunie 2011

(video)Tehnologia cucereşte arta: A apărut robotul care-ţi schiţează portretul
Foto: descopera.ro

Un artist de la Institutul Goldsmiths, parte a Universităţii din Londra, a lansat un braţ robotic ce este capabil să deseneze portrete umane, bazându-se pe abilităţile sale. Dispozitivul are "ochii" conectaţi la o minte artificială care simulează imperfect o parte din abilităţile pictorului. Maşinăria şi-a urmărit maestrul la muncă, în timp ce schiţa portrete, după care a pus în practică ceea ce a învăţat.


Proiectul AIKON va urma două căi principale de cercetare: prima dintre ele începe cu studiul schiţelor din arhive şi a notelor lăsate de artişti, iar cea de-a doua se bazează pe cunoştinţe ştiinţifice şi tehnologice contemporane.


"Chiar dacă încă parţiale, cunoştinţele acumulate cu privire la sistemele noastre perceptuale şi alte sisteme neurobiologice sunt suficient de avansate încât, împreună cu progresele recente în echipamente de calcul, viziune computerizată şi inteligenţă artificială, putem încerca să construim simulatoare computerizate sofisticate a cel puţin o parte din procesele de identificare perceptuală sau din cele cognitive, implicate în procesul de schiţarea a unei feţe de către artişti", susţine profesorul Fol Leymarie despre proiectul AIKON.

Sistemul a fost dintotdeauna limitat de lipsa de "sensibilizare" a ceea ce era desenat, iar următorul pas la care se va lucra este acela de a optimiza maşinăria, astfel încât să poată gândi singură şi să îşi poată forma un stil artistic propriu.





0 Comments: